ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να κάνει τη διαφορά και το 2018

Πώς η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να κάνει τη διαφορά και το 2018

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή ο καθένας πραγματοποιεί τον δικό του προσωπικό απολογισμό. Ποιοι ήταν οι στόχοι τους οποίους έθεσε και κατάφερε να εκπληρώσει; Με ποιον τρόπο προσέφερε στην κοινωνία; Άραγε, οι αποφάσεις που πήρε και οι δράσεις στις οποίες προχώρησε μπόρεσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα σε πολλούς τομείς;

Τα παραδείγματα των ανθρώπων και των εταιρειών που ξεχώρισαν το 2018 είναι αρκετά. Υπάρχει, όμως, μία εταιρεία η οποία κατάφερε να κάνει τη διαφορά σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Ο λόγος για την Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτεύουσας A.E., τη γνωστή μας ΕΥΔΑΠ.

Οι δράσεις στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια και φυσικά, η φιλοσοφία της, την καθιστούν σήμερα μία από τις πλέον καινοτόμες και αναμφίβολα σύγχρονες ελληνικές εταιρείες. Από το κομμάτι της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης μέχρι τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που πραγματοποιεί. Οι τομείς στους οποίους η ΕΥΔΑΠ έχει καταφέρει να αποτελέσει μία ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη είναι πολλοί και κρίσιμοι και το σίγουρο είναι πως αξίζει να τους βάλουμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας.

2 copy copy

Η σημασία της προστασίας του νερού και των πόρων μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως καθώς υποδεχόμαστε το 2019, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας, η προστασία των φυσικών μας πόρων -και δη η διαφύλαξη του νερού. Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους και αποδεικνύουν γιατί η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης κρίνεται απαραίτητη! Αρκεί, απλώς, να αναλογιστούμε πως με βάση με πρόσφατες εκτιμήσεις, το 2025 ένας στους τρεις κατοίκους στον πλανήτη θα ζει σε καθεστώς λειψυδρίας!

Τι ακριβώς κάνει, λοιπόν, η ΕΥΔΑΠ και ξεχωρίζει; Ως η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης του κύκλου του νερού, αναγνωρίζει την ευθύνη της κυρίως απέναντι στις επερχόμενες γενιές και προχωρά σε καινοτόμα προγράμματα και δράσεις που στόχο έχουν την αφύπνιση της κοινής γνώμης. Τα δωρεάν Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα που πραγματοποιεί για μαθητές όλων των βαθμίδων -όπως ο Σταγονούλης- καθώς και συλλόγους πολιτών, αποτελούν σίγουρα σημείο αναφοράς. Το γεγονός δε ότι το 2017 περίπου 16.000 άτομα παρακολουθήσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ είναι τουλάχιστον αισιόδοξο και αποδεικνύει ότι οι πολίτες θέλουν να είναι ενήμεροι για τόσο σημαντικά ζητήματα.

3 copy copy

Το έργο της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Και από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, περνάμε στο άγνωστο για πολλούς «κεφάλαιο» της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διότι πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως, η αλήθεια είναι πως η δράση της ΕΥΔΑΠ σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πράγματι, η εταιρεία έχει στην κατοχή της τεκμήρια που διασώζονται από τις αρχές του 20ού αιώνα και αφορούν σε πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία του νερού, την πόλη της Αθήνας και τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το «πλούσιο» Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ, διασώζεται και αξιοποιείται από την εταιρεία, προσφέροντας στους πολίτες πολύτιμη γνώση -μέσα από μία σειρά δράσεων- και προάγοντας την παραγωγή και διατήρηση του πολιτισμού.

4 copy

Τα εγκαίνια του Φράγματος και της λίμνης του Μαραθώνα το 1929 - Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Οι σημαντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης

Για εμάς, βέβαια, ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός τομέας στον οποίο η εν λόγω εταιρεία καταφέρνει να κάνει τη διαφορά αφορά στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που πραγματοποιεί.

Το γεγονός ότι μέσω χορηγιών, δωρεών και συνεργασιών με φορείς που παράγουν σημαντικό κοινωνικό έργο, στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την έρευνα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις τοπικές κοινωνίες είναι δίχως αμφιβολία σημαντικό. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, βέβαια, έχει ότι μέσω της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής της πολιτικής, φροντίζει για την ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων. Βασικός της στόχος, άλλωστε, είναι να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε καθαρό νερό και μέχρι σήμερα, τον πετυχαίνει!

5

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι μέσα από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της, η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να ξεχωρίσει -και το 2018- εκπληρώνοντας κάθε της στόχο. Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε να δούμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις νέες της δράσεις.