ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ για το 2019

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ για το 2019

Σοφία Μαυραντζά

Επενδύσεις συνολικού ύψους 18,5 εκατ. ευρώ υλοποίησε η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης την προηγούμενη πενταετία (2014-2018), οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στο να τριπλασιάσει τον τζίρο της το 2018 σε σχέση με το 2013, χρονιά κατά την οποία εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Damma Holdings, καθώς και να διπλασιάσει το προσωπικό της.

Συγκεκριμένα, το 2018 ο κύκλος εργασιών της ΕΖΑ ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ από 30,6 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 20%. Τα λειτουργικά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ από 1,09 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το καθαρό, προ φόρων, αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν θετικό, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 730.000 ευρώ έναντι ζημιών 811.000 ευρώ το 2017.

Σε όγκο, το μερίδιο της ΕΖΑ διαμορφώθηκε σε 8%, για το 2018, ενώ ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έφτασε το 10%. Τη στιγμή που η αγορά μπίρας στο οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ) υποχώρησε κατά 2,5% σε όγκο το 2018, η ΕΖΑ σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 39%. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά, η αγορά μπίρας σε σούπερ μάρκετ και σε χώρους εστίασης, και εν γένει στην επιτόπια κατανάλωση, σημείωσε μικρή αύξηση το 2018 σε σύγκριση με το 2017, με αρκετά σημαντική τη συμβολή της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Επενδύσεις 10 εκατ. το 2019 – Πλάνο πενταετίας 25 εκατ. ευρώ

Διπλασιασμός τζίρου, εξαγωγών και μεριδίου είναι ο στόχος που θέτει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) για την επόμενη πενταετία. Για το 2019 η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επενδύει 10 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας τη μονάδα παραγωγής γυάλινου μπουκαλιού στο τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2020, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγική δυναμική της και αναβαθμίζοντας την περιβαλλοντική απόδοση του εργοστασίου της. Μέρος του επενδυτικού κεφαλαίου θα διατεθεί και για την εγκατάσταση νέων αυτοματισμών στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επιπλέον, η ζυθοποιία έχει προγραμματίσει πενταετές πλάνο επενδύσεων, με στόχο την επένδυση περί των 3 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο – πέραν των 10 εκατ. ευρώ του 2019– με τη συνολική δαπάνη στο διάστημα 2019-2023, να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές

Τα προϊόντα της ΕΖΑ «ταξιδεύουν» σε 35 χώρες με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αντιστοιχούν στο 9,8% του συνολικού όγκου παραγωγής της εταιρείας. Για τον διπλασιασμό των εξαγωγών στην επόμενη πενταετία, η εταιρεία έχει ως κεντρική στρατηγική την ενίσχυση της παρουσίας της στις γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ήδη η ΕΖΑ παράγει αναψυκτικά και εν γένει μη αλκοολούχα ποτά με βάση τη βύνη, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τις αραβικές χώρες.

Ανθρακούχο μεταλλικό νερό by EZA

Σε πρώτο πλάνο, μεταξύ άλλων, για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης είναι και το project ανθρακούχου μεταλλικού νερού. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των δειγμάτων φυσικού μεταλλικού νερού, που έχει εντοπίσει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, με στόχο την παραγωγή ανθρακούχου εμφιαλωμένου φυσικού μεταλλικού νερού. Η εταιρεία σήμερα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, οι οποίες προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, για να διαπιστώσουν την ποιότητα και να καταγράψουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στη διάρκεια του 2019, θα τεθεί σε εφαρμογή ο περαιτέρω σχεδιασμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Πρόγραμμα μαθητείας νέων ζυθοποιών

Να σημειωθεί πως από τον προσεχή Ιούνιο θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της ΕΖΑ πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για το επάγγελμα του ζυθοποιού/βυνοποιού με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η φοίτηση θα είναι τριετής και οι εκπαιδευόμενοι θα αμείβονται και θα τους παρέχεται ασφάλιση.