ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fiber to the Home: Τι είναι και γιατί το θέλουν όλοι σπίτι τους;

Fiber to the Home: Τι είναι και γιατί το θέλουν όλοι σπίτι τους;

Για να μην αναρωτιέστε και ψάχνεστε, συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις σε όλες τις πιθανές και απίθανες απορίες σας.

Πόσο εκνευριστικό είναι να γυρίζεις σπίτι και το Internet να «σέρνεται» ή να κάνει reboot από μόνο του; Ή να θες να δεις το νέο επεισόδιο του «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς» στο YouTube και το video να «κολλάει δίχως αύριο»;

Πλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και τις χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, αξιοποιώντας μία σειρά από εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες πληθαίνουν διαρκώς. Παράλληλα, αυξάνονται και οι απαιτήσεις μας ως καταναλωτές για την ταχύτητα της σύνδεσης. Παλαιότερα, οι ταχύτητες που προσέφερε το ADSL ήταν ικανοποιητικές, αλλά σήμερα με τον αριθμό των συσκευών που συνδέονται ταυτόχρονα μέσα στο σπίτι να αυξάνεται, η ταχύτητα του internet απαιτούμε να είναι υπερ-υψηλή. Η λύση; Το Fiber to the Home, ήτοι μία σύνδεση όπου η οπτική ίνα φθάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού και προσφέρει μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα.

Καταρχάς, με το Fiber to the Home (ή FTTH για συντομία) η ποιότητα της σύνδεσης είναι σε σημαντικό βαθμό καλύτερη. Κι αυτό γιατί με το FTTH, ο πάροχος μπορεί να εγγυηθεί την ταχύτητα της σύνδεσης τόσο για τη λήψη όσο και για την αποστολή δεδομένων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν έχετε πληρώσει για μία σύνδεση 100 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων, θα συνδέεστε στα 100 Mbps χωρίς απώλειες! Αν οι ανάγκες σας είναι ακόμη μεγαλύτερες, τότε υπάρχουν και οι συνδέσεις των 200 Mbps. Όπου και σε αυτή την περίπτωση, η ταχύτητα σύνδεσης «κλειδώνει» στα 200 Mbps.

Πρακτικά, τι σημαίνουν όλα αυτά;

Αυτές οι υπερ- υψηλές ταχύτητες προσφέρουν τη δυνατότητα για μία σειρά από προηγμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά, όποτε θέλετε, μέσα από τις διαθέσιμες on demand υπηρεσίες που υπάρχουν, χωρίς να αργεί να φορτώσει. Επίσης, η εμπειρία στο YouTube γίνεται αισθητά καλύτερη και δεν υπάρχει λόγος πλέον να ζητάτε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σταματήσουν να ποστάρουν video στο Instagram, γιατί το Internet… σέρνεται.

Φυσικά, το FTTH αποτελεί την ιδανική επιλογή για τους hardcore gamers. Στο online gaming, ο λόγος δεν είναι μόνο οι αστραπιαίες ταχύτητες, αλλά και το γεγονός ότι η ποιότητα της σύνδεσης είναι τόσο σταθερή που η απόκριση στις κινήσεις του παίκτη είναι απίστευτα γρήγορη με μηδενικά lag-αρίσματα.

Σήμερα, όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω FTTH, τα περισσότερα από τα οποία είναι στο Νομό Αττικής. Πρόσφατα, πρόσβαση σε FTTH απέκτησαν και 15.000 νοικοκυριά - αλλά και επιχειρήσεις- σε περιοχές των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, μετά την υλοποίηση των σχετικών υποδομών από τον Όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος συνεχίζει με συνέπεια την ανάπτυξη του δικτύου Cosmote Fiber. Σημειωτέον πως στο FTTH υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης σε ταχύτητες έως 1 Gbps. Έως το τέλος του 2019, η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι μέσω του COSMOTE Fiber θα είναι διαθέσιμη σε ακόμα περισσότερες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πανόραμα, την Ευκαρπία και το Ωραιόκαστρο, αυξάνοντας σταδιακά την κάλυψη στο νομό σε πάνω από 55.000 γραμμές.

Επίσης, αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως όσοι επιθυμούν να απολαμβάνουν στο σπίτι τους τις αξεπέραστες ταχύτητες της οπτικής ίνας, μπορούν να λάβουν ειδική επιδότηση συνολικού ύψους €360 , μέσα από τη δράση Superfast Broadband του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο του προγράμματος COSMOTE Double Play Fiberspeed με €13 /μήνα, για μέγιστο διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με €48.