ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΥΔΑΠ γιόρτασε μαζί με τα παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Η ΕΥΔΑΠ γιόρτασε μαζί με τα παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά, δηλαδή οι αυριανοί ενήλικες, να ευαισθητοποιούνται από νωρίς πάνω σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Πολλές έννοιες και καταστάσεις ίσως είναι αρκετά δυσνόητες ακόμη για εκείνα, ωστόσο, αν βρεθούν τα κατάλληλα απλοποιημένα μέσα, όπως κάποιο πρωτότυπο παιχνίδι για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να «φυτρώσουμε» μέσα τους ιδέες και αντιλήψεις, οι οποίες με το πέρας του χρόνου θα «ανθίσουν», αποβλέποντας σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, και εκφράζοντας για μία ακόμη φορά με τον πιο δημιουργικό τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο, η ΕΥΔΑΠ έχοντας στις «αποσκευές» της την πολυετή γνώση και πορεία γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη «γιορτή» αφιερωμένη στα παιδιά, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ.

Η τελευταία, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της Υπευθυνότητας και σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιούργησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα μίας τέτοιας κίνησης, τοποθέτησε το δικό της περίπτερο και μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια και δράσεις, τα οποία μπορεί να απευθύνονταν και να ενημέρωναν κυρίως τους μικρούς μας φίλους, υπενθύμιζε ταυτόχρονα και στους λίγο μεγαλύτερους, όλα εκείνα που ήδη γνωρίζουν, αλλά ίσως ξεχνούν ή παραβλέπουν.

Με σεβασμό και έχοντας πάντα ως σκοπό τη διαφύλαξη του σημαντικότερου και ζωτικότερου φυσικού πόρου, δηλαδή του νερού, η ΕΥΔΑΠ παρέα με τον Σταγονούλη, μπόρεσαν να μεταφέρουν μηνύματα φροντίδας για το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και διδάγματα κοινωνικού σεβασμού, αγάπης για τη ζωή αλλά και αυτοσεβασμού, τα οποία είναι αναγκαία «θεμέλια» για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας που θα λειτουργεί ως «ασπίδα» για τον πλανήτη μας. Για εσάς που ίσως δεν γνωρίζεται τον καλό «φίλο» των παιδιών Σταγονούλη, πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, το οποίο σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη «γιορτή»!

Το απόγευμα της Τετάρτης, το περίπτερο της ΕΥΔΑΠ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, γέμισε μουσική, ποδοβολητά, χαρούμενες παιδικές φωνές και μετατράπηκε σε ένα παιδικό «στέκι» χαράς! Τα παιδιά, μέσα από απλά, κατανοητά παραδείγματα, ενημερώθηκαν για την αξία της ανακύκλωσης, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ανακυκλώνουν σωστά, καθώς και επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν γενικότερα στην προστασία του πλανήτη, ο οποίος εκπέμπει κυριολεκτικά «SOS». Το εκπαιδευτικό «φουσκωτό» πάρκο ανακύκλωσης που είχε στηθεί στον κήπο της ΕΡΤ, ήταν ένας επίγειος «παράδεισος» για τα παιδιά, τα οποία ξεφάντωσαν, έμαθαν διασκεδάζοντας, ζωγράφισαν, χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους, ενώ πραγματοποίησαν και ένα ανεπανάληπτο ταξίδι εικονικής πραγματικότητας με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, αμείωτο ενδιαφέρον έδειξαν και για το πότισμα μέσω της ορθολογικής χρήσης νερού, για το οποίο ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων από το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ και φυσικά τον αγαπημένο Σταγονούλη!

Την ίδια στιγμή, ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα οι μικροί επίδοξοι κηπουροί, εκπαιδεύτηκαν στο πώς θα δημιουργήσουν ένα δικό τους παρτέρι στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, μαθαίνοντας από τους ειδικούς όλα τα μυστικά και τις συμβουλές για το πως να φυτεύουν φράουλες και ντομάτες. Φεύγοντας «αγκαλιά» με τις δικές τους γλαστρούλες, ήταν ολοφάνερο από τα πρόσωπά και τα μεγάλα τους χαμόγελα, πόσο πολύ απολάμβαναν την όλη διαδικασία.

Παρότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μία ελπιδοφόρα κίνηση εκ μέρους των φορέων, η οποία έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους, τα νούμερα που «προδίδουν» πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ήταν το λιγότερο απογοητευτικά έως θλιβερά. Αρκεί να αναφέρουμε πως κάθε χρόνο 8.000.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, 1.000.000 είδη ζώων απειλούνται προς εξαφάνιση και 7.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει πλέον λάβει καταστροφικές διαστάσεις.

Κλείνοντας, αυτό που έχει σημασία να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη ημέρα, είναι πως κατάφερε να περάσει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο την αντίληψη που η ίδια η ημέρα πρέσβευε, «Αγαπώ σημαίνει φροντίζω». Μόνο μαθαίνοντας στα παιδιά να πράττουν με αγάπη και προς όφελος του μεγάλου αυτού «σπιτιού» το οποίο όλοι μοιραζόμαστε καθημερινά, μόνο τότε μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε μία ουσιαστική αλλαγή.