ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Έργα 427 εκατ. ευρώ του ΟΛΠ μέσω ΕΣΠΑ

Έργα 427 εκατ. ευρώ του ΟΛΠ μέσω ΕΣΠΑ

Έργα, συνολικού ύψους 427 εκατ. ευρώ, ενέταξε στο ΕΣΠΑ ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).


Σε ανακοινώσεις προέβησαν έχτες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Θάνος Πάλλης, η γενική γραμματέας ΕΣΠΑ, Γεωργία Ζεμπελιάδου,ο πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης, οι αντιπεριφερειάρχες Λεωνίδας Αθανασιάδης (ΕΣΠΑ), Στέφανος Χρήστου (Πειραιά) και η Δημ. Κατσικάρη (Νήσων Πειραιά).

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως με τα έργα αυτά ο Πειραιάς θα καταστεί το πιο σημαντικό κέντρο κρουαζιέρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως στόχος είναι να διπλασιαστούν οι επιβάτες που έρχονται στον Πειραιά από τα 2,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 5 εκατ. το 2016.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε πως τα σημαντικότερα έργα του Επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ, μετά την πλήρη ωρίμανσή τους, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και εντός του α' εξαμήνου 2012 δημοπρατούνται.

Αυτό σημαίνει ότι 427. εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν για έργα στον Πειραιά μέσω κοινοτικών και δημόσιων πόρων στα οποία φυσικά θα πρέπει να προστεθούν και όλα τα υπόλοιπα έργα, τα οποία θα κατασκευασθούν με ιδίους πόρους ή μέσω παραχωρήσεων, ύψους 600.εκατ ευρώ.

Ήδη το Επενδυτικό Πρόγραμμα 2012-2016 το οποίο ενέκρινε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.Τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής είναι τα παρακάτω:

Η «επέκταση νοτίου μετώπου λιμένα κρουαζιέρας», προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ. Το έργο «υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς (monorail)» προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Η «κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου για κρουαζιερόπλοια στην Ακτή Μιαούλη/Αγίου Νικολάου», δημοσίας δαπάνης 3.998.814 ευρώ. Η «Διαπλάτυνση Λιμένα Αλών και δικτύου λυμάτων επιβατικού λιμένα» δημοσίας δαπάνης 2.899.951 ευρώ.

Το έργο «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ. Για τα επιμέρους έργα θα υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΟΛΠ Α.Ε. Προγραμματική Σύμβαση.


Ολική άρση του καμποτάζ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην επικείμενη ολική άρση, όπως τη χαρακτήρισε, του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, η οποία χαιρετίσθηκε από τους εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας, ενώ εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έσοδα του κράτους από την κρουαζιέρα θα είναι πολύ περισσότερα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «θα βάζουμε λιγότερα χαράτσια, ει δυνατόν και καθόλου χαράτσια στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη τα έσοδα από την κρουαζιέρα άγγιξαν φέτος τα 360 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι στόχος είναι σε τέσσερα χρόνια να διπλασιασθούν.

Ο κ. Ανωμερίτης, αναφερόμενος στην κρουαζιέρα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι το 2012 θα αφιχθούν στο λιμάνι του Πειραιά 800 κρουαζιερόπλοια και μαζί με όσα δηλώσουν στην πορεία τις προθέσεις τους, αναμένεται και το νέο έτος να επαναληφθεί η καλή χρονιά του 2011.