ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Συνάντηση Διαμαντοπούλου-ΠΝΟ για τις απεργίες

Συνάντηση Διαμαντοπούλου-ΠΝΟ για τις απεργίες

Συμβιβαστική λύση επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση με τους ναυτεργάτες, που έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τη Δευτέρα.

Το Σάββατο το μεσημέρι, διοργανώθηκε συνάντηση της αρμόδιας υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στο κτίριο της ακτής Βασιλειάδη.

Παρόντες στη συνάντηση είναι επίσης ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, Υγείας, Ν. Πολύζος, Ναυτιλίας, Ν. Λίτινας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δ. Χαλκιώτης και Λιμένων, Αθ. Πάλλης.

Εκ μέρους της ΠΝΟ παρίστανται εκπρόσωποι των 14 ναυτεργατικών σωματείων , εκπρόσωποι των εργαζόμενων των συλλόγων υπαλλήλων του ΝΑΤ, του προσωπικού του Οίκου Ναύτη, των εργαζομένων στην Εστία Ναυτικών, των πολιτικών υπαλλήλων ΓΕΝΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ), των Ενώσεων Συνταξιούχων ΝΑΤ, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αποφασισμένοι οι ναυτεργάτες

Ωστόσο, οι ναυτεργάτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, η ΠΝΟ ζητά άρση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για το 2012, διατήρηση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, συνέχιση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και διατήρηση της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Επίσης, ζητούν την ίδρυση ειδικού ταμείου ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς και διατήρηση του γραφείου ευρέσεως ναυτικής εργασίας, χωρίς να ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

«Η ναυτιλία χρειάζεται καθαρές λύσεις»

Στο ζήτημα παρενέβη και ο τομεάρχης της ΝΔ για θέματα ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας ότι οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών επιβεβαίωσαν με τον χειρότερο τρόπο τις επιφυλάξεις που από καιρό έχει εκφράσει η ΝΔ.

«Η ελληνική εμπορική ναυτιλία χρειάζεται γερό τιμόνι και καθαρές λύσεις» τόνισε, αποδίδοντας τα προβλήματα στην έλλειψη αυτόνομου υπουργείου για τη ναυτιλία.