ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Διεθνείς όμιλοι κρουαζιέρας πιέζουν για άρση του καμποτάζ

Διεθνείς όμιλοι κρουαζιέρας πιέζουν για άρση του καμποτάζ

«Αποδείξεις» από την ελληνική κυβέρνηση, όπως την άρση του καμποτάζ, ζητούν μεγάλοι όμιλοι της κρουαζιέρας για να επενδύσουν σε λιμενικές υποδομές και να αναδείξουν νέους, ελληνικούς προορισμούς.

Στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης «Seatrade Μαϊάμι 2012» ζητήθηκαν εγγυήσεις από ελληνικής πλευράς ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, με αιχμή την άρση του καμποτάζ για κρουαζιερόπλοια με τρίτες σημαίες, η οποία συνεχώς αναβάλλεται και «έχει κουράσει» τους διεθνείς ομίλους.

Συγκεκριμένα, τρεις μεγάλοι όμιλοι κρουαζιέρας εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική». Ειδικότερα, δήλωσαν ότι επιθυμούν να αναλάβουν να αναπτύξουν σε πρώτη φάση τέρμιναλ κρουαζιέρας, μέσω παραχωρήσεων, στο Κατάκολο, το Ηράκλειο και τη Ρόδο. Σε δεύτερη φάση, σκοπεύουν να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης βάσεων στα Επτάνησα.

Επίσης, ζητούν να γίνει έγκαιρος 18μηνος προγραμματισμός στα ελληνικά λιμάνια, τόσο σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής όσο και σε επίπεδο συστήματος κρατήσεως θέσεων για τα κρουαζιερόπλοια. Όλα αυτά, βέβαια εφόσον αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, τονίζουν επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των ομίλων.