ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Προκήρυξη Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού από τον Ο.Λ.Π

Προκήρυξη Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού  από τον Ο.Λ.Π

Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Ανασχεδιασμό του υπάρχοντος αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, προκήρυξε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Πρόκειται, για ένα Διαγωνισμό, οποίος εντάσσεται στη στρατηγική της δημιουργίας της Πολιτιστικής Ακτής, ως έργου αναφοράς για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά με κύρια έμφαση στον Πολιτισμό, τον ποιοτικό τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο διαγωνισμός για το ΣΙΛΟ, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον μουσειακό χάρτη της χώρας, αφού δεν υπάρχει άλλο Μουσείο, το οποίο να φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία διαχρονικά έχουν βρεθεί στις θάλασσες μας.

Τα βραβεία τα οποία θα δοθούν ανέρχονται σε πέντε συνολικού ποσού 118.000 Ευρώ, ενώ η αμοιβή για την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης σε 590.000 Ευρώ.

Η Κριτική Επιτροπή, η οποία ορίσθηκε βάσει της Υ.Α. 26804/2011 αποτελείται από 7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη με Πρόεδρο τον καθηγητή και πρ. Πρύτανη κ. Δημήτρη Φατούρο.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε πως: «Το πιο σημαντικό έργο της Πολιτιστικής Ακτής ξεκίνησε.

Μετά τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, το Μνημόνιο Συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής και Ο.Λ.Π., τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και τις προμελέτες ωρίμανσης, ήρθε η ώρα της εφαρμογής ενός μεγάλου Πολιτιστικού Έργου, το οποίο μετατρέπει το Λιμάνι σε Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού της χώρας. Με το έργο αυτό πετυχαίνουμε δύο στόχους: Πρώτον διασώζουμε ένα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο, το οποίο θεμελίωσε το 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και δεύτερον το μετατρέπουμε σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δηλαδή σε ένα Μουσείο θαλασσινό. Μαζί με το Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μετανάστευσης, το Ιστορικό Αρχείο Ο.Λ.Π. στην Πέτρινη Αποθήκη και τις Αποθήκες του Θεματικού Πάρκου, δημιουργούμε τη μεγαλύτερη θεματική παρέμβαση έκτασης 180.000 τ.μ. στον ευρύτερο Πειραιά. Έναν χώρο παιδείας και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας, στο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης».

Να σημειωθεί ότι ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίσθηκε από την αναθέτουσα Αρχή, η 20η Σεπτεμβρίου 2012.

Ροή Ειδήσεων