ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Υπουργείο Ναυτιλίας: Υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις - Το Λιμενικό προμηθεύεται με 31 νέα σκάφη

Υπουργείο Ναυτιλίας: Υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις - Το Λιμενικό προμηθεύεται με 31 νέα σκάφη

Τα εν λόγω σκάφη αποτελούν μέρος του συνολικού εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στην υπογραφή τριών συμβάσεων για την προμήθεια 31 περιπολικών σκαφών και τριών ταχυπλόων του λιμενικού σώματος, συνολικού ύψους 14.372.700 ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας με την εταιρεία «VIKING NORSAFE LIFE-SAVING EQUIPMENT ΕΛΛΑΣ». Τα εν λόγω σκάφη αποτελούν μέρος του συνολικού εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από τα τέλη 2019, το Λιμενικό Σώμα έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που παρέχεται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία της υπό ολοκλήρωση προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τι προβλέπουν οι τρεις συμβάσεις

Η πρώτη σύμβαση αξίας 3.399.000,00 ευρώ (απαλλάσσεται Φ.Π.Α.) αφορά στην «προμήθεια 10 περιπολικών σκαφών πνευστού τύπου μήκους 11-12μ. με αεροθάλαμο ή με fender κλειστής κυψελίδας, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν εντός των επομένων 18 μηνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.Αλ.Θ.).

Η δεύτερη σύμβαση αξίας 10.374.000,00 ευρώ (απαλλάσσεται Φ.Π.Α.) αφορά την 21 περιπολικών σκαφών με πετρελαιοκινητήρες (diesel) ναυτικού τύπου, ολικού μήκους 11,28 μέτρων, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν εντός των επομένων 16 μηνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Τ.Ε.Α.), το Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων (ΜΔΣΠΘ) και επιπρόσθετα ένα εκ των σκαφών συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων.

Τέλος, η τρίτη σύμβαση αξίας 599.700,00 ευρώ (απαλλάσσεται Φ.Π.Α.) αφορά στην «προμήθεια τριών ταχυπλόων περιπολικών σκαφών (tender) για την κάλυψη των αναγκών πλοίων ανοικτής θαλάσσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Τ.Ε.Α.) και τα εν λόγω σκάφη θα πρέπει να παραδοθούν εντός των επομένων δέκα μηνών.