ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ανωμερίτης: Ο Πειραιάς έγινε κύριο λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

Ανωμερίτης: Ο Πειραιάς έγινε κύριο λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

Η κρουαζιέρα το 2013 θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 2012 εκτιμά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

Στην ομιλία του σε ημερίδα για την κρουαζιέρα, η οποία διεξήχθη στον ΟΛΠ Α.Ε ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά (2012) για το πρώτο εννεάμηνο διαφαίνεται ότι σε σχέση με το 2011 θα σημειωθεί μείωση επιβατών transit κατά 15%, την ώρα που σε σχέση με το 2010 η αύξηση είναι 13,51%. Ωστόσο η σύγκριση με το 2010 ή και το 2009 είναι αναγκαία, διότι το 2011 υπήρξε μια «μοναδική» χρονιά (αύξηση 35%) λόγω των πολιτικών γεγονότων στη Β. Αφρική (Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη).

Μάλιστα ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται ως έτος σύγκρισης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, μέσα στα 10 τελευταία χρόνια ο Πειραιάς μετατράπηκε σε κύριο λιμάνι κρουαζιέρας για όλη την περιοχή της Μεσογείου. Από 621.961 επιβάτες το 2002 έφθασε να εξυπηρετήσει το 2011, 2.517.371 αφιξο - αναχωρήσεις.

Ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη, το 2013 θα διαθέτει 11 θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, ενώ ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας για 6 θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς (μήκους άνω των 300μ.) Επίσης τόνισε ότι ο ΟΛΠ έχει ήδη ανακοινώσει, στην αγορά κρουαζιέρας, ότι τα έτη 2013-2016 θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά του.

Ο ΟΛΠ Α.Ε, σύμφωνα με τη διοίκησης, είναι το μόνο ελληνικό λιμάνι το οποίο εφαρμόζει κανονισμό και προγραμματισμό κατάπλου (Berth Allocation) ώστε με τη συνεργασία και των εταιρειών, να είναι σε θέση να εξαγγείλει από τις 25 Οκτωβρίου 2012, όλα τα δρομολόγια και θέσεις πρόσδεσης για το 2013.

Τέλος σε συνεργασία με το Διεθνή Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» θα υπογραφεί εντός του έτους μνημόνιο συνεργασίας για την αποφυγή διπλών ελέγχων αποσκευών. Αυτό σημαίνει ότι στο home-porting ο επιβάτης θα παραδίδει την αποσκευή του στο αεροδρόμιο επιβίβασης και θα τη βρίσκει στην κουκέτα του πλοίου, χωρίς ενδιάμεσους ελέγχους.

Η ημερίδα έγινε παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού κ. Λιάσκου Αναστάσιου, των Γ. Γ. του Υ.Ν.Α. κ.κ. Κ. Μουτζούρη, Αθ. Χριστόπουλου και Αθ. Μπούσιου, του Προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καθ. Στράτου Παπαδημητρίου και των εκπροσώπων των εταιρειών και φορέων της αγοράς κρουαζιέρας.