ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αδειάζουν οι ελληνικές μαρίνες

Αδειάζουν οι ελληνικές μαρίνες

Μαρίνες με «τρύπες» και σκάφη που φυλλορρούν βάζοντας πλώρη προς Τουρκία και Κροατία εξαιτίας της αβεβαιότητας του φορολογικού περιβάλλοντος και της ύφεσης που έχει χτυπήσει τους Έλληνες συνθέτουν την εικόνα του θαλάσσιου τουρισμού.

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός στόλος έχει χάσει πάνω από 1.000 σκάφη, ενώ από τις 153 μαρίνες που έχουν χωροθετηθεί στην Ελλάδα, λιγότερες από 25 λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ο θαλάσσιος τουρισμός βρίσκεται ακόμη «δεμένος στον κάβο» σε μια χώρα με 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και περισσότερα από 6.000 μεγάλα και μικρά νησιά.

Την ίδια ώρα επιχειρείται η αξιοποίηση 46 τουριστικών λιμένων από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ως το 2015 και για πολλοστή φορά η διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου από τα υπουργεία Ναυτιλίας, Οικονομικών και Τουρισμού, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Οι επαγγελματίες του κλάδου υπογραμμίζουν ωστόσο την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος το οποίοι θα φέρει πίσω ελληνικά και ξένα σκάφη έχοντας ως αντίβαρο τα πρώτα θετικά σημάδια για την φετινή σεζόν.

Διαβάστε επίσης:

Τα λιμάνια θέλουν να αγοράσουν τώρα οι Τούρκοι μετά τις μαρίνες

Οι Τούρκοι θα χαρτογραφούν νόμιμα «ευαίσθητες» περιοχές!