ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Φράγκου, τα ζεϊμπέκικα και τα 4,8 εκατ. από απαλλαγμένους φόρους

Η Φράγκου, τα ζεϊμπέκικα και τα 4,8 εκατ. από απαλλαγμένους φόρους

Η «σιδηρά κυρία» που κάνει αναγεννησιακές δεξιώσεις στα Καρδάμυλα της Χίου, μπήκε δυναμικά στα αμερικανικά χρηματιστήρια, αλλά απολαμβάνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του ελληνικού κράτους απέχοντας από τη συλλογική προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης...


Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που έμαθε το όνομα της κας Αγγελικής Φράγκου ένας γνωστός οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung" (SZ) από το Γενικό Πληρεξούσιο της γερμανικής τράπεζας HSH Nordbank κ. Βόλφγκανγκ Τοπ.

Η συζήτηση που φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ του κ. Βόλφγκανγκ Τοπ και του δημοσιογράφου της «SZ» ήταν απολύτως φιλική. Το τραπεζικό στέλεχος ανέφερε ότι η κα Φράγκου «βάζει πλάτη, ώστε να μη χρεωκοπήσει» η τράπεζα που διαθέτει «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Το περιεχόμενο της συζήτησης έγινε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Ελληνική βοήθεια». (http://www.genios.de/presse-archiv/artikel/SZ/20130423/griechische-hilfe/A54446593.html)

Σ' αυτό γράφει ότι η ιδιοκτήτρια της "Navios Maritime Holding" κα Αγγελική Φράγκου αποτελεί το σωτήρα που αναμένει η "HSH Nordbank", για να μην καταρρεύσει εξαιτίας της κρίσης στη Ναυτιλία. Όπως έγραψε η εφημερίδα, η "Navios" θα αγοράσει από αυτήν την τράπεζα της βορείου Γερμανίας δέκα υπό χρεωκοπία φορτηγά πλοία, θα τα θέσει σε λειτουργία και θα δώσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην τράπεζα. Έτσι, η Χιώτισσα «καπετάνισσα», όπως την αποκαλούν, θα αυξήσει το στόλο της στα 108 πλοία, ενώ ευχαριστημένος ο κ. Τοπ δήλωσε στην «SZ» ότι με την πώληση των φορτηγών η καταρρέουσα "HSH Nordbank" αντιμετωπίζει την οξυνόμενη κρίση.

Αυτό που δεν γράφτηκε στη γερμανική εφημερίδα είναι η λεπτομέρεια που θα έκανε έξω φρενών τον υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κα Φράγκου έχει το προτέρημα να απολαμβάνει 56 προνομιακές φοροαπαλλαγές που της προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που τη διευκολύνει, για να προβαίνει σε τέτοιου είδους γιγαντιαίες επενδύσεις. Στο υπό χρεωκοπία κράτος και τη στενάζουσα ελληνική κοινωνία, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια από τα υπερκέρδη της "Navios» είναι υπό μια ιδιότυπη φορολογική ασυλία!

Μία «καπετάνισσα» έναντι οκτώ τεχνοκρατών

Γερμανική πηγή επεσήμανε μάλιστα στο "Newsbomb.gr" ότι την 3η Σεπτεμβρίου 2012 -όταν στο περιθώριο της έκθεσης Logistics του Αμβούργου "Hamburg Messe" πραγματοποιήθηκε το φόρουμ Ναυτιλιακής Οικονομίας- οκτώ στελέχη διεθνών και γερμανικών οργανισμών και επιχειρήσεων κρέμονταν από τα χείλη της κας Φράγκου. Μιλούσε για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στη ναυτιλία. Πέρα από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (Private equity), τις ομολογίες (bonds) και όλα τα άλλα ενδιαφέροντα, η «καπετάνισσα» δεν έκανε αναφορά στη μεγαλοσύνη του ελληνικού κράτους και το προκλητικό καθεστώς υποφορολόγησης των εφοπλιστών.

Είναι σίγουρο ότι οι κ.κ. Πέτερ Γκαντζ της "Hapag Lloyd", Ντάγκφιν Λούντ της "DVB Bank", Μάρτιν Στόπφορτν των "Clarksons", Τόρστεν Τέλχαρτ της "Lloyds Fonds", Ρον Βίντος της "Rickmers Holdings", Αλεξάντερ Τέμπε της "Auerbach Schifffahrt" και Στέφαν Ριντφλάις από την "Eleman Rindfleisch Gadow" θα εκπλήσσονταν. Δεν κάνουμε λόγο για το Δόκτορα Χέρμαν Κλάιν της "Blue Star Holding", διότι φέρεται ως πιο ενήμερος για τα προνόμια του ελληνικού εφοπλισμού.

Τι δεν αποδόθηκε σε φόρους

Μόνο πέρυσι, η εταιρεία της κας Φράγκου παρουσίασε καθαρά κέρδη της τάξεως των 14,7 εκατ. ευρώ που προφανώς ενίσχυσαν την ευρωστία της επιχείρησης, την προσωπική περιουσία των στελεχών της και το προσωπικό. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έλαβε τον αντίστοιχο φόρο, ο οποίος με τον συντελεστή του 33% θα ανερχόταν σε 4,8 εκατ. ευρώ. Τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να απαλλάξουν από βάρη τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους επιχειρηματίες άλλων κλάδων, τα οποία επιβάλλει η κυβέρνηση ικανοποιώντας τις ανικανοποίητες ορέξεις της τρόικας.

Ουδείς κατακρίνει προσωπικώς την κ. Φράγκου για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της, τις επιλογές και τα κέρδη της. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο εφοπλιστικός κλάδος, ο οποίος, στο όνομα κάποιου υποτιθέμενου πατριωτισμού έχει διεκδικήσει κι έχει λάβει μια σειρά από προκλητικά προνόμια και μ' αυτά διαβιεί ισχυροποιούμενος επί τέσσερις δεκαετίες ως κράτος εν κράτει. Μόνο που τώρα, στο κρισιμότερο σημείο της οικονομικής κρίσης, έχει έρθει η ώρα να επιδείξουν τον πατριωτισμό και τη φιλοπατρία τους οι εφοπλιστές.

Το προφίλ της κας Φράγκου

Την αγάπη για την πατρίδα, άλλωστε, επικαλέστηκε και η κα Φράγκου, όταν επέστρεψε στην Αθήνα το 2004, για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση από τον πατέρα της κ. Νικόλαο Φράγκο. Κάποιοι αναρωτιούνταν «ποια είναι» και ορισμένοι που δεν υπολόγισαν τη δυναμική της, έμαθαν καλά.

Εκείνη την εποχή ακούστηκε έντονα στο ναυτιλιακό, αλλά και στον πολιτικό κόσμο ότι η «σιδηρά κυρία» είχε ισχυρά ερείσματα στο οικονομικό επιτελείο της τότε κυβέρνησης. Σε κάποια εκδήλωση για τους εφοπλιστές στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα», ανταγωνιστής της κ. Φράγκου είχε υποστηρίξει πως είχε καλή επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ισχυρισμοί αυτοί όντως ευσταθούν, όμως, ούτως ή άλλως η κυρία Φράγκου δεν χρειαζόταν τις «πλάτες» μίας συγκεκριμένης κυβέρνησης. Είχαν φροντίσει δεκάδες κυβερνήσεις πριν από τη συγκεκριμένη για τη στήριξη της «πατριωτικής» ναυτιλίας, ψηφίζοντας 56 φοροαπαλλαγές που θα της επέτρεπαν την ασφαλή και απάνεμη πλεύση σε έναν ωκεανό χωρίς κύματα και κυρίως με ελάχιστους και δυσανάλογους φόρους!

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Αν μπει κανείς στο γραφείο της κας Φράγκου βλέπει λευκούς τοίχους, στοιβαγμένα χαρτιά με τάξη, ένα φορητό υπολογιστή, δύο τηλεφωνικές συσκευές, ένα μαύρο γραφείο και μαύρα ντουλάπια. Στην «καπετάνισσα» της "Navios" αρέσει το μαύρο και το βαθύ μπλε των ωκεανών που συχνά αποτελεί και το σήμα κατατεθέν των ενδυματολογικών επιλογών της. Μιλά πολύ καλά τα αγγλικά, τα ελληνικά, αλλά και τη γλώσσα του λιμανιού, όταν χρειαστεί.

Στους αξιωματικούς των πλοίων είναι πάντα προσεκτική τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στη διαχυτικότητα. Στα στελέχη των εταιρειών που ελέγχει, όμως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυστηρή, απαιτητική και «παντός καιρού» (δηλαδή δεν αναγνωρίζει ωράρια, κοινή ησυχία, γιορτές κι αργίες). Αυτό που παραδέχονται όλοι είναι ότι τηρεί το λόγο της, όπως ο πατέρας της. «Όταν δώσει το χέρι της, η συμφωνία είναι πιο ισχυρή κι από συμβόλαιο», λένε.

Χωρίς τις έγνοιες που βασανίζουν τους εφοπλιστές σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και με μοναδικό γνώμονα την αύξηση των οικογενειακών κερδών, η κα Φράγκου οδήγησε στο Nasdaq τις εταιρείες της, κατορθώνοντας, όπως καταγράφεται, να αντλήσει από τη δύσκολη και απαιτητική χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ 196 εκατομμύρια δολάρια!

Επενδύει εκτός, διασκεδάζει εντός...

Η «σιδηρά κυρία» της ναυτιλίας παραμένει στη ρότα της κερδοφορίας, καθώς εκμεταλλευόμενη το φορολογικό «απυρόβλητο» που προσφέρει το ελληνικό κράτος στους εφοπλιστές, παρουσιάζεται να επενδύει τα κέρδη της σε αγοραπωλησίες και επενδύσεις που γιγαντώνουν το ναυτιλιακό κολοσσό και αυγατίζουν τους ήδη διογκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εκτός από τα 108 πλοία του στόλου της με το τελευταίο deal της "HSH Nordbank", η κα Φράγκου ελέγχει περισσότερες από 200 φορτηγίδες που λειτουργούν υπό την αιγίδα των επιχειρήσεων του ομίλου της στη Νότιο Αμερική. Επιπλέον, κατέχει και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό χύδην φορτίων στην Ουρουγουάη και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια υγρών φορτίων στην Παραγουάη.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ζει στη Νέα Υόρκη, ώστε να ελέγχει εκ του σύνεγγυς τις χρηματιστηριακές κινήσεις της αυτοκρατορίας της, ενώ όταν βρίσκεται στην πατρίδα, ο χρόνος της μοιράζεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την οικογενειακή έπαυλη στα Καρδάμυλα. Κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις κοινωνικές εκδηλώσεις και αποφεύγει τους δημοσιογράφους.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, εμφανίστηκε στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε ο κ. Αντώνης Ρέμος. Έγινε αντιληπτή, όταν ανέβηκε στην πίστα, για να χορέψει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, έχοντας παρασυρθεί από τη φωνή του γνωστού τραγουδιστή. Πολλοί αναρωτήθηκαν ποια ήταν η επιβλητική κυρία με το μεράκι στην πίστα, ώσπου οι δημοσιογράφοι που έτυχε να βρίσκονται εκεί έλυσαν τις απορίες.

Άμα κερδίζει κανείς εκατομμύρια και απολαμβάνει φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων, όχι μόνο ζεϊμπέκικα, αλλά και καλαματιανά ή τσάμικα θα χόρευε, διότι θα ήταν... κροίσος. Με δύο λέξεις: Έλληνας εφοπλιστής.

Διαβάστε επίσης:

Θανάσης Μαρτίνος: Πλοία, αντίκες και ...έδρανο στη Βουλή

Βαφειάς: Τη μέρα εφοπλιστής, το βράδυ στα μπουζούκια και… η χώρα πεινά

Ο Τσάκος, ο φίλος υπουργός και η εξαγωγή φιλανθρωπίας στην Ουρουγουάη

«Τα λεφτά είναι 1,7 δισ.» υποφορολογούμενα για τον εφοπλιστή Οικονόμου

Με νόμους της Δικτατορίας φοροδιαφεύγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες

Πληρώνει ο λαός για ν΄αγοράζουν πλοία στην Άπω Ανατολή οι εφοπλιστές