ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η σκυτάλη της ηγεσίας του ΟΛΠ στον Γ. Κούβαρη

Η σκυτάλη της ηγεσίας του ΟΛΠ στον Γ. Κούβαρη

Ο Γιάννης Κούβαρης, μέχρι σήμερα μέλος της επιτροπής Μεταφορών και υπεύθυνος του Θεματικού Τομέα Συνδυασμένων Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ.

Η ανακοίνωση του νέου προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου έγινε στο πλαίσιο της σημερινής (22/6/2015) Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται εκτός από τον κ. Κούβαρη, από τους: Σταύρο Κυραμαργιό, Αθανάσιο Λιάγκο, Σταμάτη Κοιλάκος, Γεώργιο Ροΐδη, Βασίλειο Κορκίδη, Σταύρο Δρακονταεδή, Αποστολία Πράγκου, Ολυμπία Τσαλικίδου και Γεώργιο Καστελάνο και η θητεία του θα είναι 5ετής.

Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Κούβαρη, αναλαμβάνει να οδηγήσει το πρώτο λιμανιού της χώρας σε μια νέα εποχή, αφού αναλαμβάνει τη διοίκηση σε πολύ σημαντική στιγμή για το μέλλον του. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς για την ομαλή ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που ήδη έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση.

Την περίοδο αυτή δε θα λείψει και η αντίσταση των συνδικαλιστών του λιμανιού οι οποίοι αντιδρούν στην προοπτική ιδιωτικοποίησης και είναι πρόκληση για τη νέα ηγεσία ο χειρισμός της όλης κατάστασης.

Ωστόσο εκτιμάται ότι η παρούσα διοίκηση θα είναι μια μεταβατική διοίκηση με λίγους μήνες ζωής καθώς θα παραδώσει - κατά πάσα πιθανότητα το Νοέμβριο - τη σκυτάλη στο νέο κάτοχο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), κ. Γ. Ανωμερίτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ, έκανε λόγο για υπονόμευση του έργου της διοίκησης του ΟΛΠ από το 2013 και εντεύθεν από το ΤΑΙΠΕΔ .

Ο κ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε άφρονες , οικονομικά καταστροφικές και αντισυνταγματικές τις αποφάσεις για πώληση της πλειοψηφίας του ΟΛΠ και έκανε λόγο για την κερδοφόρα πορεία που είχε ο Οργανισμός την τελευταία 5ετία, μίλησε για στρατηγική ανάπτυξης από το 2010 και εντεύθεν τονίζοντας ότι ο ΟΛΠ υπήρξε πρωτοπόρα επιχείρηση του δημόσιου τομέα.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη θα είχε ο ΟΛΠ «εάν το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ Α.Ε. δεν υπονομευόταν μετά το 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ σε σειρά σημαντικών αποφάσεών του» σημείωσε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ ο Πρόεδρος της εταιρίας. «Χαίρομαι γιατί σας παρουσιάζω έναν ακόμα κερδοφόρο ισολογισμό και έναν θετικό απολογισμό δραστηριοτήτων, εν μέσω μνημονιακής κρίσης», είπε. «Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Οργανισμού, με ζημιές 38 εκ. ευρώ το 2009 και εν μέσω μιας άλλης κρίσης σχέσεων, που είχε προέλθει από τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, τον πρώτο στόχο που θέσαμε ήταν η θετική μεταβολή των οικονομικών δεδομένων του Οργανισμού. Χαίρομαι γιατί παρουσιάζω για 5η συνεχή χρονιά (2010 – 2014) μία ακόμα κερδοφόρα χρήση και θετικά βήματα στην πρόοδο των αναπτυξιακών μας σχεδίων.»

«Δυστυχώς για τη λιμενική βιομηχανία και τον ΟΛΠ Α.Ε. οι αποφάσεις πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. σε έναν και μόνο ιδιώτη μέτοχο – διαχειριστή είναι και άφρονες και οικονομικά καταστροφικές της προσπάθειας ανάπτυξης του τόπου. Και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις αυτές θα κριθούν και αντισυνταγματικές στο ΣτΕ και αντιευρωπαϊκές από την Ε.Ε. Κατά την πρόβλεψή μου οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να ευοδωθούν. Από το 2012 παγίως το δηλώνω με κάθε ευκαιρία. Όσοι άκουσαν τις θέσεις και τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών λιμένων στο Συνέδριο της ESPO, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εξειδικευμένων αναλυτών και συμβούλων της λιμενικής αγοράς, ξέρουν πολύ καλά ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος του λιμανιού θα ναυαγήσει. Μόνο που με τις εμμονές διαπλοκής και το ΤΑΙΠΕΔ ουδέν θα εισπράξει και ο ΟΛΠ θα έχει απαξιωθεί» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις