ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Οι εφοπλιστές ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Σόιμπλε!

Οι εφοπλιστές ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Σόιμπλε!

Τουλάχιστον σε αμηχανία θα πρέπει να βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς βρήκε τον πιο ένθερμο υποστηρικτή του στο πρόσωπο του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη, για την «αήθη» επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη Παρασκευή (02/06/2017) από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«ΠΑΡΑΣΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε για την «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «αναδείχθηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα». Ανεξαρτήτως εάν ο κ. Σόιμπλε σκόπευε και σε γερμανικό ακροατήριο, δεν αναιρείται το γεγονός ότι αποτελεί μία δυσάρεστη πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κάνει προεκλογική σημαία την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των φορολογικών βαρών προς όφελος των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως από τις δηλώσεις Σόιμπλε και απάντησε τόσο επισήμως όσο και μέσω διαρροών. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, έδωσε συνέχεια στο θέμα, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, αυτήν την εβδομάδα, ισχυριζόμενος ότι η σφοδρή αντίδραση των Ελλήνων εφοπλιστών ήταν για να υπερασπιστούν τον Έλληνα πρωθυπουργό!

«Στη γενική επίθεση που έκανε κατά του πρωθυπουργού, η οποία ήταν αήθης για εμένα, ανακάτεψε και τη ναυτιλία με έναν τρόπο τελείως άκομψο. Έχει εμμονική στάση απέναντι στη ναυτιλία. Μέχρι τώρα είχαμε αποφασίσει να μην αντιδράσουμε, όμως κρίναμε ότι η τελευταία του επίθεση δεν ήταν εστιασμένη στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Εγώ το θεωρώ ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας πολιτικός, να στραφεί κατά πρωθυπουργού άλλης χώρας επειδή έχει προεκλογική περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.

«Ευτυχώς, όμως, εμείς έχουμε άριστη και αρμονική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό» πρόσθεσε στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει απεμπολήσει κάθε διάθεση να τα «βάλει» με το ισχυρό ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Έχοντας εξασφαλίσει από την κυβέρνηση ότι το σκανδαλωδώς ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας θα μείνει ανέγγιχτο, το ζήτημα που «καίει» αυτή τη στιγμή τους εφοπλιστές είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) των ναυτικών. Διακαής πόθος τους είναι να επιβάλλουν τα κατώτατα επιτρεπτά επίπεδα της διεθνούς σύμβασης της ITF (Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών), με μισθούς και εργασιακούς όρους τρίτων χωρών.

Γι’ αυτό, ο κ. Βενιάμης αξιοποίησε την ευκαιρία της ραδιοφωνικής συνέντευξης να καταγγείλει τα σωματεία των ναυτεργατών. «Στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) υπάρχουν σωματεία-σφραγίδα, με ειδικότητες που έχουν καταργηθεί εδώ και δεκαετίες στα πλοία, π.χ. οι ασυρματιστές» και μπλοκάρουν τη συμφωνία, υποστήριξε.

Χαρακτήρισε «σαχλαμάρες, αυτά που λένε για συνθήκες γαλέρας», γιατί «στη στεριά οι μισθοί είναι 400 ευρώ και σε εμάς 1.500». Ενδεικτικό είναι ότι απορρίπτει τη συμβιβαστική προσπάθεια που έχει αναλάβει ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και προτείνει να υπάρχει η διεθνής σύμβαση εργασίας, όμως λίγο αυξημένη, λέγοντας: «Ο υπουργός θέλει να τετραγωνίσει τον κύκλο, δεν γίνονται αυτά. Λέει ότι υπάρχει διεθνής σύμβαση και να την πάρουμε να την αυξήσουμε πχ 20%. Και να υπογράψουμε ως Ένωση με το Υπουργείο μια σύμβαση που να μην έχει ανταποδοτικότητα, είναι λάθος».

Αυτό που θέλει ο πρόεδρος των εφοπλιστών είναι «να υπογράψουμε μία σύμβαση που την άλλη μέρα το πρωί να φέρει την ανάσταση στη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Να φέρουμε ξανά πίσω τα παιδιά» υποτίθεται, που όπως παραδέχεται σήμερα δεν υπάρχουν στα ελληνόκτητα πλοία. Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, η αμοιβή ενός ναύτη μπορεί να φτάσει «μαζί με τα έξτρα» τα 1.700 δολάρια το μήνα. Αποφεύγει, ωστόσο, να πει ποιος είναι ο μισθός, χωρίς τα έξτρα...

Η απάντηση στον Θεόδωρο Βενιάμη ήρθε στη συνέχεια της εκπομπής, από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Σάββα Τσιμπόγλου. «Τέτοια έλεγε ο κ. Βενιάμης;» ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Τσιμπόγλου.

Για τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΕΕΕ τόνισε: «Κατ’ αρχάς το σωματείο των ασυρματιστών έχει καταργηθεί και τυπικά. Σωματεία-σφραγίδες υπάρχουν και τα συντηρούν οι εφοπλιστές».

Όσο για το μισθό που προβλέπει η διεθνής σύμβαση της ITF δήλωσε ότι είναι περίπου 450 ευρώ. «Οι εργαζόμενοι που είναι μέσα στα πλοία δεν έχουν κανένα δικαίωμα συνδικαλιστικό, κοινωνικό, ασφαλιστικό ούτε σύμβαση και κοινωνική ασφάλιση και κυρίως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι» πρόσθεσε.

Για την παρέμβαση Σόιμπλε σημείωσε πως δεν είναι και τόσο αθώα. «Ο Σόιμπλε ανησυχεί πως ταλαιπωρεί τους ναυτεργάτες το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο; Δεν ενδιαφέρονται για εμάς, δημαγωγούν. Να μην παγιδεύονται οι εργάτες στο σοβινισμό, στον εθνικισμό και στο φασισμό και να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ζητάμε συλλογική σύμβαση εργασίας και κοινωνική ασφάλιση» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις