ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αγωνία για το «Ρένα»

Αγωνία για το «Ρένα»
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το φορτηγό πλοίο «Ρένα», που προσάραξε στις 5 Οκτωβρίου στον Ύφαλο του Αστρολάβου και προκάλεσε τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.
rena-crack
rena1
rena3
rena4
rena2

Το χθεσινό δίλημμα των σωστικών συνεργείων, για το αν πρέπει να αντλήσουν το πετρέλαιο που έχει απομείνει στις δεξαμενές του πλοίου ή έτσι θα επιταχύνουν το σπάσιμό του στα δύο, διαδέχτηκε σήμερα η διαπίστωση ότι αδυνατούν προς το παρόν να επαναλάβουν την άντληση. Ήδη έχουν πέσει στη θάλασσα περισσότερα από 88 εμπορευματοκιβώτια
, 20 εκ των οποίων έχουν ξεβραστεί στις ακτές, ενώ τουλάχιστον ένα περιέχει τοξικές ουσίες. Η οικολογική καταστροφή μπορεί να αποδειχτεί ολοκληρωτική αν διαρρεύσει όλη η ποσότητα που μετέφερε το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο, δηλαδή 1.870 τόνοι πετρελαίου και 220 τόνοι ντίζελ. Περίπου 1.000 εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες καθαρισμού των ακτών. Περισσότεροι από 95 τόνοι στερεών αποβλήτων έχουν ήδη συλλεχθεί από τις παραλίες. Μόνο χθες, 500 πτηνά βρέθηκαν νεκρά. Ο γενικός διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Costamare, Διαμαντής Μάνος, εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για την οικολογική καταστροφή. Σε βιντεοσκοπημένη του δήλωση ο κ. Μάνος ανέφερε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, για να εξακριβωθούν τα αίτια της προσάραξης στις 5 Οκτωβρίου.