ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Πέμπτη Euroworking Group, Παρασκευή νέο Eurogroup

Την Πέμπτη Euroworking Group, Παρασκευή νέο Eurogroup

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη αύριο, Πέμπτη (19/02) να καταθέσει τις προτάσεις της στην Κομισιόν.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί το EuroWorking Group και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέο, έκτακτο Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, σε «σε βάθος», σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, ισχύουν μόνο στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. «Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup ούτε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG)», σημειώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής προς τους θεσμικούς εταίρους βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, με στόχο την αποστολή του το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα θέματα του Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, επέμεινε στην αναζήτηση μίας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας. Σε ερώτηση αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε «δανειακή σύμβαση» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις