ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» όσοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ

Στον «αέρα» όσοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ

Κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκεται η εκταμίευση των 4,5 δισ. ευρώ της Ελλάδας, για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που η ίδια η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προς το λαό και μάλιστα εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Ελλάδα θα έχει μπορέσει να απορροφήσει το ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά η χρηματοδότηση της χώρας με ρευστό έχει κολλήσει στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με το «κουαρτέτο» των δανειστών, καθώς υπάρχουν χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές και οι πολίτες βρίσκονται στα «κάγκελα», αφού ένα μπλοκάρισμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει πραγματικό «χάος».

Η «σύγχυση» που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας είναι ενδεικτική, αφού πριν από δυο μέρες ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, επικαλούμενο «έκτακτες υποχρεώσεις» με το τοπίο να συνεχίζει να παραμένει θολό για το πότε και να θα επιδοτηθούν τα προγράμματα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς βρίσκονται στον «αέρα» όλοι όσοι πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων και ο κόσμος αγωνιά για την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου και οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Υπολογιστών, που στους δυο αυτούς φορείς απασχολούνται τουλάχιστον 400 άτομα που το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο.

Παράλληλα αρνητική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ΚΕΔΕ, που είπε ένα σκληρό «όχι» για παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στα οικονομικά των δήμων, αφού η χρηματοδότηση τους από το κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια κατάσταση «στραγγαλισμού» με τη ροή χρηματοδοτήσεων των δήμων για το 2015 να υστερεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες για να κλείσει ο χρόνος και τα έργα που είναι προγραμματισμένα να μένουν πίσω.

Άγνωστο παραμένει το πότε θα χρηματοδοτηθεί επίσης και το νέο πρόγραμμα επιδότησης των πτυχιούχων ανέργων, «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», το οποίο λεγόταν ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μετέπειτα της ανακοίνωσής του, κάποια εξέλιξη στο θέμα, με την αγωνία να συνεχίζεται όσο περνάνε οι μέρες για χιλιάδες πτυχιούχους ανέργους.

Μάλιστα για αρχές Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί η έναρξη τεσσάρων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ 2014-2020) στον τομέα της επιχειρηματικότητας, των τουριστικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και της ενίσχυσης αυτοαπασχολούμενων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικές ειδήσεις