ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» τα καύσιμα: Πόσο αυξάνονται βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο

«Φωτιά» τα καύσιμα: Πόσο αυξάνονται βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο προβλέπει μεταξύ άλλων το πακέτο των έμμεσων φόρων που θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Από τον Ιούνιο θα αυξηθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 9-10 λεπτά το λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο.

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ 23% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10,5 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο.

Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα σε τιμές υψηλότερες των 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 3 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να ανέλθει στα 1,08 - 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 4 λεπτά το λίτρο.

Από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης.

Σχετικές ειδήσεις