ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο: Η Κομισιόν καλύπτει τον Γεωργίου

Απίστευτο: Η Κομισιόν καλύπτει τον Γεωργίου

Με μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί, το λιγότερο, ως παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει φανερά τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, καλώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει και να διατηρήσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

«ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΑΔΙ» ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί απέστειλαν επιστολή στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία επισημαίνουν πως «η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία σχετικά με αναφορές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα».

Η κίνηση αυτή, η οποία προέρχεται από τα ανώτατα κλιμάκια της Επιτροπής, εγείρει σειρά ερωτημάτων ως προς τη σκοπιμότητά της, καθώς σπάνια η Κομισιόν παρεμβαίνουν σε εθνικές δικαστικές υποθέσεις και μάλιστα με τόσο άμεσο τρόπο.

Πόσο δε μάλλον, όταν πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα που παρουσίασε το 2009 η Υπηρεσία, αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κομισιόν αναφέρει τα ακόλουθα:

«H Κομισιόν εκφράζει ανησυχία σχετικά με αναφορές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα»

«Τα ορθά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε: 'Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών της είναι θεμελιώδεις. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 - 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή.

Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, όπως και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σχετικές ειδήσεις