ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM - Εκταμίευση δόσης: Κυβερνητική «ομερτά» για ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ για να πάρουμε τα λεφτά

ESM - Εκταμίευση δόσης: Κυβερνητική «ομερτά» για ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ για να πάρουμε τα λεφτά

Εκταμίευση δόσης | Ειδήσεις: Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έρχεται να δώσει σήμερα, Παρασκευή (07/07/2017) και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των συνολικά 7,7 δισ. ευρώ, με «αντάλλαγμα», όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, την παύση των διώξεων που είχε ξεκινήσει η ελληνική Δικαιοσύνη εναντίον των διοικητικών συμβουλίων του ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Ο ESM ΓΙΑ ΤΑ 7,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ... ΞΑΝΑΦΥΓΟΥΝ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ!

Υπενθυμίζεται πως το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει από τις 15 Ιουνίου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν έτοιμη να τερματίσει την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ομοίως, στις 29 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος «ξεμπλόκαρε» τη δόση, αναιρώντας το βούλευμα για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Όπως εκτιμούν πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις εξελίξεις, τα χρήματα θα έχουν πιστωθεί στο ελληνικό κράτος το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη (12/07/2017).

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και πηγές από την ΕΕ εκτιμούν πως είναι σίγουρο ότι ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, σηματοδοτώντας και τυπικά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πώς κατανέμονται τα χρήματα της δόσης

Από τα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα πάνε σε αποπληρωμές χρεών προς το δημόσιο χρέος της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δόσης, θα δοθούν για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και συνταξιούχους που ακόμη περιμένουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ τους.

Προς νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να στείλει νέα επιστολή προθέσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με τη σύναψη νέου δανείου ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δηλώσει, άλλωστε την Τετάρτη, ότι πολύ σύντομα επρόκειτο να σταλεί η συγκεκριμένη επιστολή, το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σχετικές ειδήσεις