ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Άκερμαν: «Σταγόνα στον ωκεανό το κούρεμα»

Γ. Άκερμαν: «Σταγόνα στον ωκεανό το κούρεμα»

Επιφυλάξεις για την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών όσον αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο Άκερμαν, που είναι και επικεφαλής των ιδιωτών δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν την Παρασκευή στο Παρίσι, παρουσία της τρόικας.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters, αισιοδοξεί ότι θα πετύχει οριστική συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη του έτους ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

«Δεν αποκλείεται να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών (στις διαπραγματεύσεις)» δήλωσε, λίγο μετά την ολοκλήρωση ενός γύρου συνομιλιών, που κατέληξε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το κλίμα είναι θετικό και υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Ωστόσο, ο Γιόζεφ Άκερμαν ξεκαθάρισε ότι το αίτημα της Αθήνας για μεγαλύτερο «κούρεμα» από το 50%, που είχε συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου αποτελεί τροχοπέδη για τις συζητήσεις.

Οι τράπεζες είναι μεν θετικές στο «κούρεμα», ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 50%, κάτι που εκτιμούν ως αναπόφευκτο αν το παλαιό χρέος ανταλλαγεί με συνδυασμό μετρητών και ομολόγων, όπως το θέλει η Ελλάδα.

Επίσης, ο Άκερμαν υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI μπορεί και να μην είναι αρκετό για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα. «Δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν και για τον τρόπο καθορισμό της Παρούσας Τρέχουσας Αξίας των νέων ομολόγων.

Πάντως, οι ιδιώτες προσέλαβαν τα νομικά γραφεία Allen & Overy, White & Chase και την Blackstone BXN ως συμβούλους στη διαπραγμάτευση για την περικοπή του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας.