ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «γεράκι» της ΕΚΤ αποχωρεί απογοητευμένο

Το «γεράκι» της ΕΚΤ αποχωρεί απογοητευμένο

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ με συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, εξηγεί τους λόγους αποχώρησης τους.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη και κάλει την κεντρική τράπεζα να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιλυθεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής, επισημαίνει ο Γιούργκεν Σταρκ, εκτιμώντας πως είναι κρίσιμη η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, επικαλείτο «προσωπικούς λόγους» για την αποχώρησή του από την τράπεζα, αν και πηγές ανέφεραν πως ο πραγματικός λόγος είναι η αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας, ο κ. Σταρκ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα και εγκαίρως την ευρωζώνη για τα προβλήματα που υπήρχαν. Οι πολιτικοί είχαν δώσει μικρή σημασία αλλά τώρα περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να επιλύσει την κρίση, αναφέρει χαρακτηριστικά.