ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμενοι Χαλυβουργική: Αν θέλει εθελουσία ο Αγγελόπουλος να διώξει τον Σκινδήλια

Εργαζόμενοι Χαλυβουργική: Αν θέλει εθελουσία ο Αγγελόπουλος να διώξει τον Σκινδήλια

Χαλυβουργική: Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των εργαζομένων - Απόγνωση, αδιέξοδο και αίσθηση εμπαιγμού εισπράττουν οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, από το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ μεταξύ του μοναδικού μετόχου της εταιρείας κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Γιώργου Σκινδήλια, ο οποίος εκπροσωπεί τους αδερφούς Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο.

Η τελευταία εξέλιξη που έχει γεμίσει με απελπισία τους εργαζόμενους είναι η πρόθεση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου να δώσει 12 εκατομμύρια για εθελουσία έξοδο. Μόλις η πρόθεση αυτή δημοσιεύθηκε στον Τύπο, η διοίκηση Σκινδήλια έσπευσε να την διαψεύσει.

Ήρθαν λοιπόν στο φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν οτι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι διατεθειμένος να δώσει 12 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις μιας εθελουσίας εξόδου του συνόλου των εργαζομένων της Χαλυβουργικής, προκειμένου να τους απελευθερώσει από την κατάσταση ομηρίας στην οποία έχουν περιέλθει.

Η Χαλυβουργική Α.Ε. Με ανακοίνωσή της, διαψεύδει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες των οποίων χαρακτηρίζονται «ανυπόστατες» και «αναληθείς».

Οι 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο εργοστάσιο θα κλείσουν και οι γεννήτριες γιατί τελειώνει και το πετρέλαιο και το χειρότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν ούτε ποιο είναι το μέλλον τους, ούτε τα σχέδια του μετόχου, ούτε …και ποιον να πιστέψουν τη διοίκηση ή τον μέτοχο.

Ο κ. Γάκης εκπρόσωπος των εργαζομένων της Χαλυβουργικής, τονίζει σε επιστολή του στο mononews, ότι την είδηση της πρόθεσης του μετόχου για εθελούσια, την έμαθαν από τα δημοσιεύματα, ενώ μέχρι τις 25/7/2019 το μόνο που γνώριζαν ήταν την πρόθεσή του για ομαδικές απολύσεις.
Το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης του κ. Σκινδήλια και του μοναδικού μετόχου κ. Κ. Αγγελόπουλου είναι ότι κανείς τελικά, δεν ξέρει ποιος από τους δύο λέει ψέματα.

Οι Αγγελόπουλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποζημιώσεων

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση τους:

«Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα απολύτως ανυπόστατες και αναληθείς πληροφορίες περί δήθεν πρόθεσης του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου να καταβάλει 12 εκ. Ευρώ για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της επιχείρησης.
Πρόκειται για κυνική και υποβολιμαία αντιστροφή της πραγματικότητας, η οποία εκπλήττει για το θράσος των εμπνευστών της, αλλά και για την αναλγησία τους μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας.
Η μόνη αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι περιβόητοι «κύκλοι» του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, τους οποίους επικαλείται ως πηγή το δημοσίευμα, έχουν διατυπώσει με κάθε τρόπο ότι αποκλειστική στόχευσή τους είναι η άμεση απόλυση των εργαζομένων και το κλείσιμο της Χαλυβουργικής.
Από την πλευρά της η Διοίκηση της Εταιρείας έχει αντιταχθεί σθεναρά και αποδεδειγμένα σε κάθε τέτοιου είδους «λύση» - καρμανιόλα για τους εργαζομένους, καθώς έχει υποβάλει εμπεριστατωμένη εισήγηση για την επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής. Η θέση της αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019.
Η βιώσιμη αυτή προοπτική δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από τον ιδιοκτήτη της Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Ακολούθως, η Διοίκηση προς άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί έχει προ πολλού αντιπροτείνει την εθελούσια έξοδο ως ευεργετικότερη για τους εργαζομένους της επιχείρησης, αλλά και για το ίδιο το όνομα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, και έχει ενημερώσει εγγράφως τον τελευταίο για τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διαδικασία, τα οποία και αναμένει. Πλην, όμως, οι «κύκλοι» του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έχουν κωφεύσει μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζουμε στους «κύκλους» του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι σήμερα επί δύο ολόκληρους μήνες».

Τι λένε οι εργαζόμενοι;

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ο κ. Αγγελόπουλος να μας πληρώσει και να γίνει επανεκκίνηση του εργοστασίου. Αν θέλει κάτι άλλο ο μέτοχος όμως πρέπει να μας το πει. Αν ο κ. Κ. Αγγελόπουλος πράγματι προτείνει εθελουσία πρέπει με κάποιο τρόπο να μας το πει. Αν το έχει ήδη πει στη διοίκηση και η διοίκηση δεν μας το μεταφέρει γιατί την κρατάει αυτή τη διοίκηση και δεν την αλλάζει;», γράφει στην επιστολή του στο mononews o πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιώργος Γάκης και συνεχίζει:

«Προφανώς υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ του μετόχου και του Διευθύνοντος Συμβούλου και εγώ έχω ρωτήσει επανειλημμένα τον κ. Αγγελόπουλο τις 3 φορές που τον έχω δει, πρόσφατα, «γιατί τον κρατάς στη θέση του και δεν τον απολύεις;» Είναι αφεντικό ο κ. Αγγελόπουλος, δίνει μια εντολή για εθελουσία στη διοίκησή του, αυτή δεν την εκτελεί, και την κρατάει; Δεν το καταλαβαίνω. Πηγαίνω στον Αγγελόπουλο και μου λέει «πήγαινε στον Σκινδήλια», πάω στο Σκινδήλια και μου λέει «εγώ απολύσεις δεν κάνω, ξεκινάω το εργοστάσιο» πάω στον Αγγελόπουλο, λέει «θέλω απολύσεις δεν ξεκινάω το εργοστάσιο». Δεν γίνεται άλλο να μας εμπαίζουν, πρέπει να ξέρουμε τί θα γίνει…

Ο Σκινδήλιας μας είπε ότι στη Γενική Συνέλευση συζήτησε την επανεκκίνηση του εργοστασίου και μας διάβασε την εισήγησή του. Και οι άλλοι λένε ότι συμφωνήσαν εθελούσια. Ποιος από τους δύο λέει ψέματα; Τι να πω εγώ στον κόσμο; Να μας δώσουν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης να καταλάβουμε».

Δεν έχουν ούτε πετρέλαιο γράφει στην επιστολή του ο κ. Γάκης:

«Δεν ξέρω αν πράγματι έχει πει ο Αγγελόπουλος στον Σκινδήλια για εθελουσία, αλλά αν έχει πει θα είναι ανεπίσημα. Επίσημα δεν έχει φτάσει σε εμάς. Αν δεν έρθει επίσημα η διοίκηση να μου προτείνει διαβούλευση με επίσημη πρόταση, δεν μπορώ να συζητήσω την αντίδρασή μας. Αλλά είναι δυνατό να προσφέρει τόσα λεφτά για εθελουσία ο μέτοχος και η διοίκηση να μη μας λέει τίποτα; Και τότε γιατί κρατάει τον Σκινδήλια ακόμη εκεί;
Αν θέλει εθελούσια, θα είναι άσχημα νέα γιατί θα χαθούν θέσεις εργασίας και ένα εργοστάσιο κόσμημα θα χαθεί αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να φτάσει σε εμάς με επίσημη πρόταση. Θέλουμε να δούμε σχέδιο επίσημα. Την άλλη εβδομάδα τελειώνει και το πετρέλαιο για τις γεννήτριες, δεν θα υπάρχει ούτε φύλαξη ούτε τίποτα. Ακόμη και χρήση να θέλε να αλλάξει και να το δώσει ως ακίνητο, οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνουν με αξιοπρέπεια.
Την τελευταία φορά που είδα τον κ. Αγγελόπουλο δεν μου απάντησε τι τελικά θα κάνει. Θα κλείσει το εργοστάσιο; Θα παραδώσει την άδεια; Τι θα κάνει; Κι αν θέλει να πάει σε μια εκκαθάριση σε βάθος χρόνου, πρέπει να πάει με αξιοπρέπεια και όχι με απλήρωτους εργαζόμενους. Εγώ την Τρίτη προσφεύγω στην Επιθεώρηση Εργασίας με καταγγελία. Οφείλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και μετά όποια απόφαση λάβουν για το μέλλον της εταιρείας να μας τη γνωστοποιήσουν επίσημα».

Τι έγινε με την Price Waterhouse; Τι θα γίνει με το Εφετείο;

«Είχαν πει ότι θα αναθέσουν στην Price Waterhouse να προτείνει μια λύση. Δεν μας είπαν τί έγινε τελικά. Άλλη παράμετρος αβεβαιότητας είναι η απόφαση Εφετείου που ουσιαστικά θα καθορίσει ποιος θα επικρατήσει την επόμενη μέρα…».

Ρoή Ειδήσεων