ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν σήμερα οι πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» και πάλι τα ακίνητα

 Ξεκινούν σήμερα οι πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» και πάλι τα ακίνητα
Pixabay

Εκ νέου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων - Είχαν σταματήσει για τέσσερις μήνες λόγω των εκλογών και διακοπής του Αυγούστου.  

Σήμερα Τετάρτη (04/09) θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Συγκεκριμένα, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 505 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 471 αφορούν ακίνητα. Οι κατοικίες που θα βγουν στο «σφυρί» ανέρχονται σε 140 ενώ έως το τέλους του έτους έχουν δρομολογηθεί συνολικά 6.638 πλειστηριασμοί.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7.500 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 4.500 κηρύχθηκαν γόνιμοι.

Στην «μαύρη» λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνονται κυρίως μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο αφού η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Από την πλευρά τους τα τραπεζικά ιδρύματα είναι έτοιμα να εξαντλήσουν τα αυστηρά τους μέτρα για όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων αγνοούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιες οι τράπεζες αγοράζουν τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, προσπαθώντας να πείσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.


Ειδική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία - Πιο απλές οι διαδικασίες

Η κυβέρνηση πάντως προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς απλοποίησε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η απλοποίηση των διαδικασιών δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Αυτό γίνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr. Ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε προβληματική λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων.

Αυτό που προβλέπεται είναι: η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 30 ημερών παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

• Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. ευρώ)
• Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)
• Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Μάλιστα το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 85.628 χρήστες, ενώ 17.925 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης.

Οι δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνουν:

  • Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος και
  • Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθεί η 4η δόση

ΔΕΗ: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τα νέα τιμολόγια