ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Σε ποιες περιπτώσεις θα δίνεται εφάπαξ η αύξηση των συντάξεων

ΕΦΚΑ: Σε ποιες περιπτώσεις θα δίνεται εφάπαξ η αύξηση των συντάξεων
Pixabay

Σε ασφαλισμένους που παίρνουν σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου και προκύπτει αύξηση εξαιτίας του επανυπολογισμού που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα δοθούν τα ποσά εφάπαξ και όχι σε 5 δόσεις.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση αναδρομικά από τον Μάιο που ψηφίστηκε ο νόμος 4611/2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό θα δοθούν σε 5 δόσεις, μία δόση κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι το 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα απόφαση αυτό δεν θα ισχύει για συνταξιούχους από επαγγελματική νόσο ή εργατικό ατύχημα καθώς αυτοί θα πάρουν την αύξηση φέτος εφάπαξ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υφυπουργού, Νότη Μηταράκη, μεταβάλλεται ο τρόπος καταβολής της θετικής διαφοράς, όπου υπάρχει, των συντάξεων λόγω εργατικού ατυχήματος, ατυχήματος εκτός εργασίας ή επαγγελματικής ασθένειας που έχουν αναπροσαρμοστεί από 01/01/2019.

Ειδικότερα, στις συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, ή ατύχημα εκτός εργασίας ή επαγγελματική ασθένεια, καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό της προκύπτουσας διαφοράς από την ημερομηνία ισχύος του νόμου. Δηλαδή από 17/05/2019 στους ανωτέρω συνταξιούχους καταβάλλεται το πλήρες ποσό της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης βάσει των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Οκτωβρίου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις, πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά

Σχετικές ειδήσεις