ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας

Κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας

Σε αντίθετη πορεία βαδίζει η Ισπανία σε σχέση με την Ελλάδα όσον αφορά το κόστος δανεισμού της.

Η δημοσιονομική σύνεση της απερχόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, σε συνδυασμό με την υπόσχεση για περαιτέρω περικοπές από τη νέα, κεντροδεξιά κυβέρνηση, περιόρισαν τη νευρικότητα και διαφοροποίησαν τη θέση της Ισπανίας από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Αντίθετα με την Ισπανία, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παρέμεινε σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Τρίτη. Το επιτόκιο για την άντληση 1,3 δισ. ευρώ ανήλθε 4,68%, ελαφρά υψηλότερα από τα 4,63% που είχαν σημειωθεί το Νοέμβριο.

Μάλιστα η Γερμανία επαίνεσε την Τρίτη τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χθες στο κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικά το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκε κατακόρυφα την Τρίτη, με αναλυτές να αποδίδουν την πτώση και στην κίνηση της ΕΚΤ να παράσχει τριετή δάνεια στις τράπεζες, διευκολύνοντάς τες έτσι να αγοράσουν κρατικά ομολόγα.

Συγκεκριμένα το ισπανικό δημόσιο άντλησε 3,7 δισ ευρώ σε τριμηνιαία έντοκα γραμμάτια, με επιτόκιο 1,735% έναντι 5,11% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία το Νοέμβριο.

Παράλληλη δημοπρασία 1,92 δισ. ευρώ σε εξαμηνιαία γραμμάτια διεκπεραιώθηκε με επιτόκιο 2,435% έναντι 5,227% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η ΕΚΤ θα παράσχει την Τετάρτη 3ετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες, σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση για να ενισχύσει τη ρευστότητά τους εν μέσω της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με αναλυτές, πολλές τράπεζες αγόρασαν ισπανικό χρέος προεξοφλώντας τη ρευστότητα που θα αντλήσουν την Τετάρτη.

Μεγάλη ήταν και η ζήτηση για τα έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας τα οποία εξέδωσε η Ισπανία, καθώς προσφέρθηκαν περισσότερα από 18 δισ. ευρώ, έναντι των 5,6 δισ. ευρώ της έκδοσης. Το ισπανικό δημόσιο στόχευε να αντλήσει 3,5- 4,5 δισ. ευρώ.