ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lehman Brothers η Ευρωζώνη!

Lehman Brothers η Ευρωζώνη!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει κίνδυνο κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών

Ηχηρό καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι η εξαμηνία έκθεση της για την δημοσιονομική σταθερότητα.

Μετά την χθεσινή συνέντευξη Ντράγκι στους Financial Times, με την οποία προειδοποιεί για ενδεχόμενο διάσπασης του ευρώ, σειρά παίρνει η έκθεση της ΕΚΤ, την οποία και παρουσιάζει το πρακτορείο Deutsche Welle.

Οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, όσο ποτέ άλλοτε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.

«Οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών είναι πλέον περισσότερο από ορατές» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι αιτίες αυτές της κατάστασης είναι:

• Ο "ιός" της δημοσιονομικής κρίσης μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς

• Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

• Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας χειροτερεύουν, τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνουν

• Η ανισότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης

«Εκρηκτικό μείγμα»

Η ΕΚΤ χαρακτηρίζει το μείγμα αυτών των παραγόντων ιδιαίτερα εκρηκτικό!

«Εν κατακλείδι», επισημαίνεται, «η μετάδοση των εντάσεων ανάμεσα στις χώρες μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό από την κατάρρευσης της Lehman Brothers».

Κατηγορούν τους πολιτικούς

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ρίχνουν το ανάθεμα στην πολιτική. «Με την καθυστερημένη και διστακτική της απάντηση στην κρίση, έκανε το πρόβλημα οξύτερο. Στην ανασφάλεια των αγορών συνέβαλε και η μετ΄ εμποδίων διαδικασία επικύρωσης αποφάσεων προηγούμενων συνόδων κορυφής.