ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «κραχ» του ΄30 στοιχειώνει τη Λαγκάρντ

Το «κραχ» του ΄30 στοιχειώνει τη Λαγκάρντ

Σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο καμπής βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, όπως δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στο Λάγκος.


«Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο καμπής» είπε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, προειδοποιώντας για τις πιθανές βλαπτικές συνέπειες της κρίσης στις φτωχές χώρες.

Έκκληση για βοήθεια πραγματοποίησε ακόμη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις αγορές και όλες τις χώρες να βοηθήσουν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για να μην ζήσει η παγκόσμια οικονομία εποχές του μεγάλου «κραχ» της δεκαετίας του 1930, καθώς όπως υποστήριξε η κρίση κλιμακώνεται και εξαπλώνεται.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ με παρεμβάσεις της έχει προτρέψει τις αγορές να επιδείξουν περισσότερη υπομονή και τις χώρες τις Ευρώπης να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς χρειάζεται η συμβολή όλων των χωρών για καταφέρει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση χρέους.

Σύμφωνα με τη ίδια δεν πρόκειται για μια κρίση η οποία μπορεί να επιλυθεί από μια ομάδα χωρών.

Χρονοδιάγραμμα κινήσεων ζητεί από την ευρωζώνη

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο» για την ευρωζώνη να διαμορφώσει ένα χρονοδιάγραμμα των μέτρων που σκοπεύει να λάβει κατά της κρίσης χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι Ευρωπαίοι «έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και θα πρέπει να υλοποιήσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Να κάνουν ό,τι πρέπει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα κάτσουν και θα χαλαρώσουν αναμένοντας να ρυθμιστεί αυτό», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει διεθνής υποστήριξη, αλληλεγγύη. Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες», υπογράμμισε η ίδια.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα «δεν είναι σαν όλοι οι κίνδυνοι να έχουν συγκεντρωθεί σε μία μόνο περιοχή του κόσμου, στους κόλπους των 17 μελών της ευρωζώνης. Οι κίνδυνοι βρίσκονται παντού. Και καμία χώρα δεν έχει εμβολιαστεί κατά των κινδύνων αυτών» δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ, βάσει της παλιάς παράδοσης, θα μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν διεθνή ρόλο, να πάρουν μέρος στον πολυμερή διάλογο που χρειάζεται και θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν το ρόλο τους, αυτόν της κινητήριας δύναμης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ άλλωστε έχουν ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν σε μια αύξηση των δανειοδοτικών πόρων του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ βρισκόταν σήμερα στη Νιγηρία ενώ αύριο αναμένεται να μεταβεί στο Νίγηρα.