ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις για το PSI+

Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις για το PSI+

Σε θρίλερ εξελίσσεται πλέον η ολοκλήρωση του PSI+.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το «μέτωπο» αναφέρουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα διακυβεύεται η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος, από το οποίο εξαρτάται η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτή τη στιγμή η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 80%, αν και προς το παρόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κι αυτό γιατί προσθήκες και αποχωρήσεις από τη διαδικασία σημειώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Χθες ήταν ένα μεγάλο ισπανικό fund, το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό PSI+, γεγονός το οποίο αρκούσε, σύμφωνα με τους γνώστες των συζητήσεων, να καταστήσει και πάλι το αποτέλεσμα οριακό.

Από εδώ και στο εξής η κατάσταση θα «παίζει» από μέρα σε μέρα. Κι όλοι θα παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς από το τελικό αποτέλεσμα τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η προοπτική σωτηρίας της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι στη διαδικασία να συμμετάσχει το 90% των ιδιωτών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικό χρέος, κατά τρόπο εθελοντικό. Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως "να τα βρουν" στο κομμάτι των αποδόσεων.

Η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των πιστωτών, προβλέπει επιτόκιο 4% για τα πρώτα τρία χρόνια, 4,50% για τα επόμενα πέντε χρόνια και 5% για το υπόλοιπο διάστημα της όλης διαδικασίας.

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που έλαβε χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα «κεντρικά» δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με την παρουσία του επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, κοινός τόπος δεν βρέθηκε. Εκφράζεται ωστόσο η αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε οι συζητήσεις θα συνεχισθούν.