ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Φρένο» στις αλλαγές - Δεν θα υπάρξει αύξηση για φέτος

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Φρένο» στις αλλαγές - Δεν θα υπάρξει αύξηση για φέτος
Intime

Καμία αύξηση δεν θα «δουν» φέτος, στα τέλη κυκλοφορίας 2020, οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο -μετά τέλη κυκλοφορίας 2021.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για φέτος, δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στα τέλη, ωστόσο για αυτά του 2021 υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους και κατά συνέπεια θα αυξηθούν.

Η οδηγία της ΕΕ για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει επανυπολογισμό των εκπεμπόμενων ρύπων, με μια νέα διαδικασία δοκιμής ελαφρών οχημάτων (WLTP). Με τον συγκεκριμένο τρόπο ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γίνεται βάσει εκπομπών CO2.

Αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2010 είναι πως τα τέλη κυκλοφορίας των καινούριων οχημάτων που ταξινομούνται υπολογίζονται βάσει των εκπομπών CO2 και με τη χρήση συντελεστών της αντίστοιχης κλίµακας που είναι σε ισχύ.

Για όσα αυτοκίνητα έχουν ταξινοµηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2010, ο υπολογισµός των τελών γίνεται αποκλειστικά µε τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσιµους ίππους που προκύπτουν από αυτά.

Oπως ορίζει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο, η διαδικασία πήρε παράταση για την εφαρμογή της έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εµπρόθεσµα:

  • Το τελευταίο δίµηνο του τρέχοντος έτους (01/11 έως 31/12).
  • Την ίδια ή την επόµενη εργάσιµη ηµέρα, εάν το όχηµα ταξινοµηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι «κόφτες» που θα στερήσουν το επίδομα σε χιλιάδες νοικοκυριά

Οι παγίδες του αφορολόγητου: Διπλό «πέναλτι» για όσους χάσουν το όριο των e- αποδείξεων

Σχετικές ειδήσεις