ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ – Προσοχή! Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ – Προσοχή! Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα άρχισαν να στέλνονται από την ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε πολίτες, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων της ατομικής ιδιοκτησίας τους στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Από σήμερα, αποστέλλονται καθημερινά 500.000 ηλεκτρονικά μηνύματα. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 ημέρες.

Με το ηλεκτρονικό μήνυμα που έχει ως αποστολέα την ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καλούνται όσοι πολίτες είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες η προθεσμία των οποίων λήγει στις 31 Οκτωβρίου, να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Ειδικότερα, έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν στις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική ειδοποίηση, οι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής.

Για όλες τις παραπάνω περιοχές η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο, λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Τονίζεται δε πως καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Υπενθυμίζεται πως για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες μπορούν να:

  • Υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr,
  • Αποφύγουν την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού,
  • Λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό, κλπ,
  • Χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου,
  • Πληρώσουν το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας,

• Καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

H ΑΑΔΕ φέρνει διασταυρώσεις και… τσουχτερά πρόστιμα

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Με αυτό τον τρόπο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου, προκειμένου να εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις των στοιχείων του Κτηματολογίου, με τα όσα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο E9.

Διασταυρώσεις και πρόστιμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του ενδείξεις πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 το σύνολο της περιουσίας τους -είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας άλλα στοιχεία (για παράδειγμα λιγότερα τετραγωνικά).

Έτσι, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρο μεταβίβασης.

Με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τόσο οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων, όσο και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα, με:

1. Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
2. Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός μέσα στο κελί του διαβόητος παιδεραστής - Τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε αυτές τις 15 εφαρμογές στο κινητό, διαγράψτε τες αμέσως!

Σχετικές ειδήσεις