ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Στάρκ συνεχίζει την έντονη κριτική του στην ΕΚΤ

Ο Στάρκ συνεχίζει την έντονη κριτική του στην ΕΚΤ

Έντονα επικριτικός σχετικά με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γ.Σταρκ.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμβάλει στη χρηματοδότηση του χρέους όσων κρατών της ΕΕ αντιμετωπίζουν κρίση.

Μιλώντας στην γερμανική καθημερινή εφημερίδα Die Welt, ο Σταρκ επιβεβαίωσε ότι ένας λόγος για την απροσδόκητη απόφασή του να παρατηθεί από το πόστο το Σεπτέμβριο ήταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για να βοηθήσει μέλη της 17μελούς Ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας

«Παραιτήθηκα, διότι ένιωθα ότι βρισκόταν σε κίνδυνο η προσωπική μου αξιοπιστία», είπε ο Σταρκ. «Ήθελα να ταρακουνήσω τις κυβερνήσεις για να ξυπνήσουν».

Ο Σταρκ είπε στην εφημερίδα ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, που ξανάρχισαν τον Αύγουστο «παραπλάνησαν τους πολιτικούς που θεώρησαν ότι μπορούν να χαλαρώσουν και να μην βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους».

Η Γερμανία είναι ο βασικότερος επικριτής του σχεδίου επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που το Βερολίνο προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβάλει την αποστολή της ΕΚΤ να χαράσσει νομισματική πολιτική και να της μεταθέσει καθήκοντα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Αυτό με τη σειρά του θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ κατά την γερμανική θέση. Ειδικότερα, οι επικριτές της επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων επισημαίνουν ότι αντιτίθεται στο καταστατικό της ΕΚΤ που αποκλείει κάθε περίπτωση η τράπεζα να χρηματοδοτεί κράτη.