ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Πώς θα γλιτώσετε από το τέλος επιτηδεύματος

Εφορία: Πώς θα γλιτώσετε από το τέλος επιτηδεύματος
Pixabay

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται μειωμένο τέλος επιτηδεύματος - Ποιοι και πώς μπορούν να απαλλαγούν από το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τα εισοδήματα του 2021 και μετά. Μέχρι τότε όμως τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν από το «χαράτσι» ή να πληρώσουν μικρότερο τέλος για τη χρήση του 2019.

Η διάταξη της απαλλαγής, πέρα από τους αγρότες υφίσταται και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «αδράνεια» κι αυτός ακριβώς ο όρος δημιούργησε λανθασμένα την εντύπωση, ότι όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει «μπλοκάκι» που απλώς δεν χρησιμοποιεί, θα πάψει να πληρώνει το χαράτσι του Τέλους Επιτηδεύματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς με βάση την φορολογική νομοθεσία, η «αδράνεια» πρέπει να δηλωθεί στην Εφορία ως προσωρινή παύση εργασιών.

Οι «μπλοκάκηδες» για να απαλλαγούν από το βάρος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο δεν αρκεί να μην έχουν «κόψει» Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, αλλά δεν θα πρέπει και να έχουν λάβει κάποιο τιμολόγιο στη διάρκεια της χρήσης.

Η διαδικασία της απαλλαγής

Από το τέλος επιτηδεύματος θα απαλλαγούν πλήρως:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» που έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν στην Εφορία αδράνεια για ολόκληρο το 2019.
Όσοι δηλώσουν εκ των υστέρων «αδράνεια» για ολόκληρο το 2019.
Η απαλλαγή θα χορηγηθεί κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλλουν το 2020 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι στο εκκαθαριστικό του επόμενου έτους θα είναι «ελαφρύτερο» αφού δεν θα περιλαμβάνει το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ.

Πώς θα δηλωθεί η αδράνεια

Όσοι δεν έχουν δηλώσει ακόμη ότι βρίσκονται σε αδράνεια το 2019, προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις σχετικές δηλώσεις στην εφορία τους. Ως ημερομηνία έναρξης της «αδράνειας» θα πρέπει να δηλώσουν την 1η Ιανουαρίου 2019. Με την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» τέθηκαν σε «αδράνεια» κάποια χρονική στιγμή μέσα στο 2019, εφόσον έχουν ήδη δηλώσει το γεγονός αυτό στη ΔΟΥ ή εφόσον το δηλώσουν εκπρόθεσμα πληρώνοντας πρόστιμο 100 ευρώ, θα πληρώσουν το 2020 το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2019 μειωμένο κατά ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο έπαψαν να έχουν δραστηριότητα μέσα στο έτος αυτό.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος θα περιοριστεί ανάλογα με τους μήνες στους οποίους ο υπόχρεος είχε δραστηριότητα εντός του 2019.

Προσοχή: Χρονικό διάστημα άσκησης δραστηριότητας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε έναν μήνα θα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος λόγω αδράνειας θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος κατά το οποίο έχουν δηλώσει ή πρόκειται να δηλώσουν ότι βρίσκονταν σε αδράνεια εντός του 2019 να μην έχουν πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών τα ενοίκια - Έρχεται η διαβούλευση για το φορολογικό

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά από το νέο έτος – Αναλυτικά παραδείγματα

Σχετικές ειδήσεις