ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάλλονται επ’ αόριστον όλες οι μεγάλες φορολογικές αλλαγές

Αναβάλλονται επ’ αόριστον όλες οι μεγάλες φορολογικές αλλαγές

Καμία μεγάλη φορολογική ανατροπή δεν θα πρέπει να αναμένεται από την παρούσα κυβέρνηση, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την ακρίβεια, για όσο καιρό ακόμα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Μάλιστα, όπως λέγεται από καλά ενημερωμένες πηγές, ακόμα κι αν αποχωρήσει ο κ. Βενιζέλος από τη θέση του, είναι άγνωστο αν ο διάδοχος του στην οδό Νίκης θα είναι σε θέση να προχωρήσει –αυτός τουλάχιστον– σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές, αφού τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν αποφασίσει να παγώσουν κάθε τέτοια πρωτοβουλία.

Η μεταξύ τους συμφωνία είναι άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική.

Όπως διαμηνύεται αρμοδίως, το μόνο που θα κάνει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι να προωθήσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα διευθετεί μια σειρά από εκκρεμότητες που υπάρχουν διάσπαρτες σήμερα, σε διάφορα υπουργεία, αναφορικά με το Μνημόνιο και όχι μόνο.

Ο στόχος είναι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να κλείσουν τα όποια, εναπομείναντα «παράθυρα», στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Πέραν τούτου, ουδέν.

Ούτε καν ουσιαστικές αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δεν πρόκειται να γίνουν, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς συμφωνήθηκε οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν, να είναι επουσιώδεις.

Οπότε οι κρίσιμες αποφάσεις και γι’ αυτό το μέτωπο, μετατίθενται για αργότερα και συγκεκριμένα για τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Για τώρα, επιλέγεται η στάση της αποχής από κρίσιμες και πολιτικά κοστοβόρες, αποφάσεις.