ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους
In Time

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Εν αναμονή για την αίτηση στο TAXISnet

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019 στο TAXISnet. Οι αιτήσεις θα γίνουν όπως πέρυσι στο gsis.gr, ενώ αρκετοί δικαιούχοι θα δουν αυξημένα τα ποσά που δικαιούνται.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για το 2019 θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISnet, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ολόκληρα τα ποσά του επιδόματος που αντιστοιχούν στην περίοδο από 15/10/2019 έως και 30/04/2020 θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 31/12/2019 μόνο εάν έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 20/12/2019 και έχουν προμηθευτεί τις προαπαιτούμενες ποσότητες έως τις 31/12/2019.

Κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο οι δικαιούχοι που βαρύνονται με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα σπουδάζοντα ή στρατευμένα ή άνεργα) θα λάβουν το επίδομα προσαυξημένο κατά 10% για κάθε τέκνο.

Όσοι δικαιούχοι κατοικούν σε ορεινούς Δήμους που ανήκουν στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας θα λάβουν πρόσθετο επίδομα, ενώ όσοι κατοικούν σε ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους μη ορεινούς, θα λάβουν επίδομα υψηλότερο κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθούν να είναι:

- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

- Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαιρούνται του επιδόματος όσοι: κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

  • Το βασικό ποσό του επιδόματος εξακολουθεί να ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
  • Επιπλέον, ορισμένα άλλα κριτήρια χορήγησης καθώς και τα ανώτατα όρια επιδότησης που καθορίστηκαν τα προηγούμενα έτη παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή εξακολουθούν να ισχύουν οι τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές κλιματικές ζώνες στις οποίες αντιστοιχούν διαφορετικά ανώτατα όρια επιδοτούμενης ποσότητας ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας, καθώς και τα ανώτατα όρια επιφάνειας κύριας κατοικίας για τα οποία ισχύει το επίδομα.

Γεωγραφικές και κλιματικές ζώνες

  • Στην Α’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα εξακολουθεί να χορηγείται για ποσότητα μέχρι 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) κύριας κατοικίας.
  • Στην Β’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα εξακολουθούν να επιδοτούνται μέχρι 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
  • Στην Γ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, θα εξακολουθήσει η χορήγηση επιδόματος για μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
  • Στην Δ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, θα εξακολουθούν να επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β', Γ' και Δ' θα εξακολουθούν να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις Ζώνες Α' Β' και Γ' αντίστοιχα.

Το ποσό του επιδόματος όπως θα υπολογίζεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια και όρια θα προσαυξάνεται πλέον κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει τον δικαιούχο.

Μαθηματικός τύπος

Με βάση τα παραπάνω, τα βασικά ποσά του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται όσοι πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εξακολουθούν να προκύπτουν, σε κάθε περίπτωση, με βάση τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

Επίδομα θέρμανσης = επιφάνεια κύριας κατοικίας του δικαιούχου σε τ.μ. (με ανώτατα όρια τα 80 τ.μ. για κάθε άγαμο και τα 100 τ.μ. για κάθε έγγαμο, συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης και μονογονεϊκή οικογένεια) Χ ποσότητα επιδοτούμενων λίτρων ανά τ.μ. που ισχύει στην γεωγραφική κλιματική ζώνη που διαμένει ο δικαιούχος Χ 0,16 ευρώ.

Αν τον δικαιούχο βαραίνουν και εξαρτώμενα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα σπουδάζοντα ή στρατευμένα ή άνεργα έως 25 ετών), τότε το βασικό ποσό του επιδόματος όπως θα έχει προκύψει με τον παραπάνω μαθηματικό τύπο θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε ένα τέκνο.

Φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις