ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Υπέρ του ευρώ η συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας

Σόιμπλε: Υπέρ του ευρώ η συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας

Θετικός στη συμφωνία Κίνας-Ιαπωνίας για τη χρήση των νομισμάτων εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκτιμά ότι συνηγορεί υπέρ μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η Ιαπωνία και η Κίνα μας εξέπληξαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων με την ανακοίνωση ενός συμφώνου για τα νομίσματά τους» δήλωσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για εξελίξεις που δείχνουν ότι είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη».

Τη Δευτέρα, Κίνα και Ιαπωνία ανακοίνωσαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών για την ανάπτυξη της χρήσης του γουάν και του γεν στις διμερείς συναλλαγές τους.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις και την προστασία τους από τους νομισματικούς κινδύνους που συνδέονται με τις διακυμάνσεις του δολαρίου. «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κοινό νόμισμα είναι ο καλός δρόμος» σχολίασε ο Σόιμπλε.

Επίσης, παρότρυνε τις υπερχρεωμένες χώρες να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή».