ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Οι "κόφτες" για το επίδομα θέρμανσης - Ποιοι μένουν εκτός»

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Οι "κόφτες" για το επίδομα θέρμανσης - Ποιοι μένουν εκτός»
Intime

«Ανοιχτή» είναι η εφαρμογή στο TAXISnet για το επίδομα θέρμανσης - Οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις έως τις 20 Δεκεμβρίου -  Ποιοι και τι ποσό θα πάρουν -Επιδότηση και για αγορά μικρότερης ποσότητας πετρελαίου - Οι «παγίδες» στην χορήγηση του επιδόματος, οι χαμένοι και οι κερδισμένοι σύμφωνα με την φοροτεχνικό Σάντρα Γεράγγελου. 

Η φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για τις φετινές αδικίες στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Tο επίδομα που δικαιούνται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα κυμαίνεται από 64 έως 350 ευρώ.Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος.

Όπως μας εξηγεί η κυρία Γεράγγελου τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 € για τον άγαμο, τις 20.000 € για τον έγγαμο. Το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 22.000€ και προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως αυτά προσδιορίζονται στον
    Ε.Ν.Φ.Ι.Α του έτους 2019) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000€ για τους άγαμους και τις 250.000€ για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες

«Το βασικό χαρακτηριστικό του φετινού επιδόματος είναι ότι για να το λάβει κανείς θα πρέπει να προμηθευτεί πολύ μικρότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με το σύστημα που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι αν και στην πρώτη ματιά το επίδομα στις περασμένες περιόδους φαντάζει μεγαλύτερο, στην πραγματικότητα ελάχιστοι μπόρεσαν να εισπράξουν το μέγιστο ποσό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεράγγελου.

Ωστόσο όπως εξηγεί η φοροτεχνικός «Στο επίδομα θέρμανσης με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και ορισμένοι άδικοι «κόφτες», ενώ δύσκολη θα είναι η εξίσωση και φέτος για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεράγγελου.

Οι «κόφτες» του επιδόματος

Σύμφωνα με την κυρία Γεράγγελου «τρία κριτήρια "πετούν εκτός επιδόματος" χιλιάδες πολίτες».

Συγκεκριμένα εξαιρούνται από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος όσοι πληρούν τα βασικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα:

  • κατείχαν το 2018 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη
  • είναι κατά τη διάρκεια του 2019 «φιλοξενούμενοι»,
  • διέθεταν το 2018 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα.

«Έτσι, αν μία οικογένεια έχει στην κατοχή της δύο αυτοκίνητα, θα τίθενται εκτός χορήγησης και αυτή είναι μεγάλη αδικία καθώς στη χώρα μας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο» επισήμανε η φοροτεχνικός. Επιπλέον « αποκλείονται και εκείνοι που έχουν ένα αυτοκίνητο και έχουν καταθέσει τις πινακίδες, λόγω της υπερφορολόγησης που έχει επιβληθεί στα οχήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χρησιμοποιούν ένα μικρότερο σε κυβισμό για να μειώσουν τα έξοδα τους» . Μία ακόμη αδικία σύμφωνα πάντα με τη φοροτεχνικό είναι πως «παραμένει η αδικία για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους που έχουν στην κατοχή τους δίλιτρα αυτοκίνητα. Ενώ το κράτος τους είχε δώσει κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, το προνόμιο που τους είχε παρέχει τους το παίρνει πίσω σταδιακά, αποκλείοντας τους από όλη την επιδοματική πολιτική, αφού τους θέτει εκτός από όλα σχεδόν τα επιδόματα» τόνισε η κυρία Γεράγγελου. Τέλος όπως είπε η κυρία Γεράγγελου «για τις αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί από 15 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου κι εφόσον ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση έως 20 Δεκεμβρίου θα λάβει το επίδομα εξ ολοκλήρου έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 και όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2020 πραγματοποιείται όμως διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια, και επανυπολογισμός του ποσού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης του κάθε δικαιούχου» διευκρίνισε η φοροτεχνικός.

«Καμπάνες» για ψευδείς δηλώσεις

Και τι θα συμβεί στους... πονηρούς; Όπως είπε η κυρία Γεράγγελου «κατ’ αρχάς θα πέσουν οι προβλεπόμενες “καμπάνες” για τις περιπτώσεις υποβολής ψευδούς δηλώσεως, ενώ το επίδομα θα αναζητηθεί με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή ακόμα και με κατάσχεση. Συν τοις άλλοις, όσοι ρισκάρουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον εντοπιστούν κατά τις διασταυρώσεις, θα αποκλειστούν από τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης μελλοντικά».

Ως πότε θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης

Αναφορικά για το πότε θα δοθεί το ποσό η κυρία Γεράγγελου είπε «το ποσό επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται εξ ολοκλήρου έως τις 31 Δεκεμβρίου για το σύνολο των αιτούντων, ανεξαρτήτως αγορών πετρελαίου θέρμανσης» και προσθέτει «μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 και όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2020, πραγματοποιείται, όμως, διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια και επαναϋπολογισμός του ποσού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης του κάθε δικαιούχου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ΌΛΑ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να φυλάσσονται για 5 χρόνια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός 2020: Πώς θα μοιραστεί το υπερπλεόνασμα - Σκέψεις και προβληματισμοί

ΟΠΕΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής των επιδομάτων

Σχετικές ειδήσεις