ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απειλές του Ιράν ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου

Οι απειλές του Ιράν ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα σταματήσει τη ροή του "μαύρου χρυσού" από τα στενά του Χορμούζ στον Περσικό κόλπο, σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές της χώρας.

"Αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τότε δεν θα περάσει ούτε μία σταγόνα πετρελαίου από τα στενά του Χορμούζ", δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας κ. Μοχάμαντ Ρεζά Μαχίμι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Χαρακτηριστικά η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ αυξήθηκε χθες το βράδυ κατά 1,31 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 109,27 δολάρια, ενώ σήμερα το πρωί σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από τα 109 δολάρια.

Από τα στενά του Χορμούζ διέρχεται, εκτός από το ιρανικό πετρέλαιο, και εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Ιράκ, που αντιστοιχεί συνολικά περίπου στο ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών του "μαύρου χρυσού", παγκοσμίως.

Η Γαλλία, με τη στήριξη της Γερμανίας και της Βρετανίας, προώθησε την πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, διατύπωσαν επιφυλάξεις, λόγω της εξάρτησής τους από αυτό.