ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γύπες» και πάλι πάνω από τον αττικό ουρανό

«Γύπες» και πάλι πάνω από τον αττικό ουρανό

Οι «γύπες» κάνουν για μια ακόμα φορά απειλητική την εμφάνιση τους στον ελληνικό «επενδυτικό ουρανό».

Στελέχη μεγάλων ξένων distress funds κυκλοφορούν και πάλι στους δρόμους πέριξ της πλατείας Συντάγματος, επιδιώκοντας ραντεβού με Έλληνες τραπεζίτες, αυτή τη φορά, περισσότερο επιθετικοί από ποτέ.

Είναι δε τόσο απρόκλητη η παρουσία τους, ώστε αυτή τη φορά προσέλκυσαν την προσοχή ακόμα και των New York Times, που αφιέρωσαν ολόκληρο ρεπορτάζ για την εδώ δραστηριοποίηση τους.

Ωστόσο, στους διαδρόμους της οικονομικής εξουσίας –ή τουλάχιστον ό,τι απέμεινε απ’ αυτή– στην Αθήνα, είναι γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των εν λόγω funds είναι η τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών, που επισκέπτονται την Ελλάδα με έναν και μοναδικό σκοπό: να αγοράσουν πάμφθηνα περιουσιακά στοιχεία, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τολμούσαν ούτε να κοιτάξουν.

Ο λόγος αφορά σε εισηγμένες επιχειρήσεις, με εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη, οι οποίες λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, βρέθηκαν με υψηλό βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τον οποίο αδυνατούν να τακτοποιήσουν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία και των τραπεζών, πλέον, να συντηρήσουν μια τέτοια κατάσταση για πολύ (η πίεση για την ανακεφαλαιοποίηση είναι μεγάλη, ενώ γίνεται μεγαλύτερη μετά τον έλεγχο της BlackRock στα χαρτοφυλάκια τους), δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν στους «γύπες» να χτυπήσουν.

Η μέθοδος τους γνωστή: προτείνουν στις τράπεζες να αγοράσουν τα συγκεκριμένα δάνεια έναντι πολύ μικρού αντιτίμου και έτσι αποκτούν τον έλεγχο πολύ μεγάλων ομίλων πάμφθηνα.

Οι τραπεζίτες μέχρι τώρα έχουν αντισταθεί δύο φορές στο δέλεαρ.

Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα πράξουν το ίδιο και την τρίτη, που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για πολλούς.