ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Νέα πάγια ρύθμιση για παλιούς και νέους οφειλέτες - Διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων

Εφορία: Νέα πάγια ρύθμιση για παλιούς και νέους οφειλέτες - Διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων
Intime

Νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων «ανάσα» για τους οφειλέτες - Διπλάσιες δόσεις και μπόνους για τους συνεπείς.  

Σημαντική διευκόλυνση για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς την Εφορία προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νέου νομοσχεδίου, οι βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Και αυτό ανεξάρτητα αν οι οφειλές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή μη. Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που αφορούν τον φόρο εισοδήματος του 2019 ή τον ΕΝΦΙΑ, όπως και τον φόρο κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων όταν αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 01/01/2020.

Η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, είναι ανοιχτή και στους φορολογούμενους με βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία που δεν είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης έως και την 1η Νοεμβρίου 2019, ανεξάρτητα αν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι. Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι σε διπλάσιο αριθμό δόσεων τα χρέη τους. Με αυτό τον υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μην «εγκαταλείπουν» οι φορολογούμενοι τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, όσοι οφειλέτες έχουν αφήσει απλήρωτες δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος του 2019 (ή παλαιότερων ετών) χωρίς να τις έχει ρυθμίσει έως και την 1η Νοεμβρίου 2019, θα μπορέσει στις αρχές του 2020 να κλείσει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» του με την Εφορία, εντάσσοντας τις οφειλές του στο νέο σχήμα των 24 ή 48 δόσεων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή δίνει «ανάσα» στους οφειλέτες να ρυθμίσουν κάθε είδους οφειλή ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής της, αρκεί η οφειλή να μην είναι ενταγμένη σε οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση (πάγια ρύθμιση 12-23 δόσεων, 120 δόσεων, 100 δόσεων) την 1η Νοεμβρίου 2019.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, καθιερώνεται μια νέα πάγια ρύθμιση φορολογικών και τελωνειακών οφειλών η οποία προβλέπει έως 24 δόσεις για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ) και έως 48 δόσεις για έκτακτους φόρους όπως οι φόροι κληρονομιάς ή αυτοί που βεβαιώνονται μετά από έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη ρύθμιση των τακτικών οφειλών δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το εισόδημα του οφειλέτη.

Τα επιτόκια

Για τη ρύθμιση έκτακτων φορολογικών οφειλών το πλήθος των δόσεων προκύπτει με βάση εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.

Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%.

Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται σε 5%. Έτσι, για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και με βάση τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 6,5%.

Οι συνεπείς στη ρύθμιση οφειλέτες κερδίζουν «μπόνους» επιστροφής τόκων. Όσοι τηρούν τους όρους της νέας ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων και έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2019: Σήμερα (28/11) το κύριο κύμα των πληρωμών - Δείτε αναλυτικά

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Κλειδώνουν» τα ποσά - Ποιοι θα το πάρουν φέτος

Σχετικές ειδήσεις