Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία - «Big Brother» η Εφορία

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία  - «Big Brother» η Εφορία
Intime

Υποχρεωτικά, για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες -  Ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία από τον Απρίλιο του 2020 - Η  ηλεκτρονική τιμολόγηση θα γίνει υποχρεωτική για όλους σταδιακά. 

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα για εξπρές επιστροφές φόρων σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προσυμπληρωμένες δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα βελτιστοποιεί το ελεγκτικό έργο μειώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή στους έμμεσους φόρους.

Με το που εμφανίζεται «ύποπτος» ΑΦΜ, θα κοκκινίζει η οθόνη του υπολογιστή της ΑΑΔΕ και θα ξεκινάει έλεγχος για τη διαπίστωση ή μη παράνομων πράξεων.

Εκτός από τον έλεγχο των ύποπτων ΑΦΜ, θα επιτραπεί στη φορολογική Διοίκηση η ανάλυση των δαπανών ανά κλάδο. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, σε ορισμένο επαγγελματικό κλάδο διαπιστωθεί ότι κάποιος ξεπερνάει τον μέσο όρο των δαπανών ή μιας συγκεκριμένης δαπάνης, θα δίνεται εντολή για έλεγχο.

Ουσιαστικά, η ανάλυση δαπανών σε συνδυασμό με διάφορες άλλες πληροφορίες που θα δίνει το σύστημα θα βοηθήσει και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπου λαμβάνονται υπόψη κριτήρια κινδύνου πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις ή στους επαγγελματίες.

Big Brother η Εφορία

Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό «ηλεκτρονικό μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών «ξεκλειδώνει» άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Επιπλέον, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όφελος θα έχουν και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, εκτός του ότι αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Έτσι θα γίνουν οι αιτήσεις - Αυτοί είναι οι δικαιούχοι των 700 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved