ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για 120 δόσεις: «Στη νέα πάγια ρύθμιση και όσα χρέη δεν εντάχθηκαν»

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για 120 δόσεις: «Στη νέα πάγια ρύθμιση και όσα χρέη δεν εντάχθηκαν»
pixabay

Έως την 31η Μαΐου 2020 δόθηκε παράταση για την υποβολή αίτησης ώστε να υπαχθεί ο ενδιαφερόμενος στην ρύθμιση οφειλών προς τον
Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.

Με τα νέα δεδομένα «εξαιρούνται και δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ». Δηλαδή και οι 8 στους 10 οφειλέτες (3,7 από 4,3 εκατ. ΑΦΜ) που δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις που τώρα μόλις ξεκίνησαν και τηρούν.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για την παράταση στις 120 δόσεις.

«Η παράταση αυτή ισχύει μόνο για όσους ασφαλισμένους έχουν κάνει την πρώτη αίτηση για την υπαγωγή στην ρύθμιση μέχρι 7/10/2019 αλλά
επειδή δεν έχει οριστεί η οφειλή από τους ασφαλιστικούς φορείς δίνεται
παράταση για την αίτηση στο ΚΕΑΟ»
ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

«Η παράταση αυτή ήταν αναγκαία καθότι υπάρχει ακόμα μεγάλο πρόβλημα για τον ορισμό των οφειλόμενων ποσών από τα ταμεία, ώστε αυτά να αποτυπωθούν ορθά στο σύστημα» τόνισε η δικηγόρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την δικηγόρο «δόθηκε η δυνατότητα επανένταξης για οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση μέσα στο 2019 με αποτέλεσμα να επανέλθουν στη ρύθμιση» επισημαίνει.

«Οι αιτήσεις για την επανένταξη δεν γίνονται ηλεκτρονικά αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους χειρόγραφα, με φυσική παρουσία τους ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, όπως επίσης και στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ» διευκρινίζει η κυρία Φραγκάκη και προσθέτει πως «όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος, βασική προϋπόθεση επανένταξης είναι έως τις 31 Μαΐου 2020 είναι να εξοφληθεί πλήρως το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και τυχόν νέες βεβαιωμένες εκτός ρύθμισης οφειλές».

Ωστόσο όπως μας εξηγεί η δικηγόρος «οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν και στις περιπτώσεις επανένταξης ότι το οφειλόμενο ποσό είναι το ορθό και ότι έχουν υπολογιστεί οι δόσεις που καταβλήθηκαν , άλλως θα πρέπει να γίνει σχετική αίτηση διόρθωσης» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη «οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αδράξουν την τελευταία αυτή ευκαιρία,καθότι είναι πλέον γνωστό ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευεργετική ρύθμιση, όπως οι 120 δόσεις, οι οποίες βέβαια πέραν των πολλών δόσεων είχαν και χαμηλό επιτόκιο ύψους 3%».

Υπενθυμίζεται πως για τους όρους υπαγωγής, το άρθρο για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε έως 48 καθορίζει ότι:

Ελάχιστη δόση θα είναι τα 30 ευρώ το μήνα

- Η ετήσια δόση για τα νοικοκυριά θα ξεκινά από 1% του ετήσιου εισοδήματος (προκειμένου για τρίτεκνους και πολύτεκνους) ή από 4% κατ’ελάχιστον για όσους δεν έχουν παιδιά. Θα φτάνουν όμως έως και στο 25% για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω.

- Το επιτόκιο θα είναι πιο «αλμυρό» και θα ξεπερνά το τραπεζικό (για να μη συμφέρει να πληρώνουν όσοι χρωστούν την τράπεζα αντί την Εφορία ειδικά για όσους ζητήσουν πάνω από 12 δόσεις.

- Για τις επιχειρήσεις η δόση κυμαίνεται ως ποσοστό επί του τζίρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Νέα δεδομένα – Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Σχετικές ειδήσεις