ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: «Ποδαρικό» με νέες αντικειμενικές αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα: «Ποδαρικό» με νέες αντικειμενικές αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ

Έρχονται τα πάνω - κάτω στις αντικειμενικές αξίες - Υπεγράφη η απόφαση Σταϊκούρα για την πρόσληψη ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων - Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. 

Με την αλλαγή του έτους μπήκαν στην τελική ευθεία και οι αποφάσεις για τις αλλαγές στις τιμές των ακινήτων που υπολογίζει η Εφορία προκειμένου να επιβάλλει τους φόρους.

Ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε την απόφαση για την πρόσληψη ιδιωτών πραγματογνωμόνων - εκτιμητών ακινήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν και να προτείνουν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων όπου θα αλλάξουν, αλλά και θα θέσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές σε περίπου 3.000 νέες περιοχές / ζώνες που εντάσσονται καθώς δεν ίσχυε ως τώρα εκεί το αντικειμενικό σύστημα τιμών της Εφορίας.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων (υπολογίζεται σε 1 ευρώ) το στρέμμα εκτιμάται ότι ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Τα έξτρα έσοδα θα κατευθυνθούν στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα δουν στα εκκαθαριστικά του φόρου στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τον δρόμο για τη νέα, δεύτερη κατά σειρά μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 80,65% στο 84,86% που σημειώθηκε φέτος.

Η απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναμένεται να ορίζει τιμή αποζημίωσης 80-85 ευρώ ανά ζώνη, έναντι 50 ευρώ που τους δινόταν προηγούμενα χρόνια.

Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν πολλούς φόρους αλλά και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Οι φόροι που θα επηρεαστούν με τις νέες τιμές ζώνης

  • το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα,
  • τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ),
  • τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων,
  • το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο,
  • πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κ.α

Επιπλέον, χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα τα οποία εξαρτώνται από τις τιμές της Εφορίας, λόγω αντικειμενικών αξιών όπως: επίδομα πετρελαίου, επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκπτώσεις 2020: Δείτε πότε ξεκινούν - Πόσο θα διαρκέσουν

Σχετικές ειδήσεις