ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις το 2020

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις το 2020
pixabay

Δύο νέες και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι το 2020.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά θα εφαρμοστούν με κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους τους από το υπερπλεόνασμα που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι δύο νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση από το νέο έτος είναι:

  • Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων με αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ και συντελεστές για υψηλότερο εισόδημα από 2,2% έως 10%.

Όπως φάνηκε όμως από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή πριν λίγες μέρες, η μείωση θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2020 -έως εκμηδενίσεως στα τέλη της τετραετίας. Η μείωση θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις πιστοποιηθεί η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου το 2020. Χρονικά αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τον Μάιο του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέγεθος της μείωσης της εισφοράς θα καθοριστεί από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Ένα ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει τη μείωση της εισφοράς κατά 30% εντός του 2020.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το τέλος της τετραετίας. Έτσι, η μείωση κατά 30% της εισφοράς το 2020 θα ακολουθηθεί με νέα μείωση κατά 30% το 2021 και κατά 40% το 2022.

  • Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Με τη μείωση αυτή πρόκειται να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22%, δηλαδή 30% για τις μικρές περιουσίες, 20% για τις μεσαίες περιουσίες και 10% για τις μεγάλες περιουσίες. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να γίνει αφού ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr