ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ραγδαία αύξηση στη τιμή της βενζίνης με αφορμή την κρίση στην Μέση Ανατολή - Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την βιοαιθανόλη ακόμα ένας λόγος που θα αυξηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα. 

Ήδη η αύξηση έχει ξεπεράσει τα 2,5 λεπτά το λίτρο και έως την Παρασκευή θα έχουν προστεθεί 4 με 5 επιπλέον, λόγω της προσαρμογής στην ευρωπαϊκή οδηγία για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού βιο αιθανόλης που αναμειγνύεται με βενζίνες (από 1% στο 3%).

Μάλιστα υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση στις τιμές των καυσίμων λόγω των εξελίξεων που πυροδότησε στο Ιράν η δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και η απάντηση της Τεχεράνης με εκτόξευση πυραύλων κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η εκτίμηση είναι ότι σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συνολική επιβάρυνση στην αντλία θα φτάσει τα 4 λεπτά το λίτρο.

Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1.62 ευρώ /λίτρο ενώ σε αρκετούς νομούς και πρατήρια κοντά σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς ξεπερνά το 1,70 ευρώ/λίτρο.

Από την πλευρά τους παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την ώρα η κατάσταση στην αγορά καυσίμων είναι διαχειρίσιμα και επαναφέρουν το αίτημα τους για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ως το μοναδικό μέτρο αποκλιμάκωσης.

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων των πλοίων

Προβληματισμό και συζητήσεις στις διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών έχει προκαλέσει η νέα επιβάρυνση στο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, μειωμένη περιεκτικότητας σε θείο (σσ. από το 3,5% στο 0,5%) από 01/01/2020, κατά εφαρμογή σχετικού κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ.

Σύμφωνα με τους ακτοπλόους η επιβάρυνση αυτή αγγίζει περίπου το 25%.

Στόχος του νέου Κανονισμού του ΙΜΟ είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η προστασία της ανθρώπινης υγείας μέσω της χρήσης, από όλα τα πλοία, του συγκεκριμένου τύπου καυσίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες στα περισσότερα πλοία τους ήδη χρησιμοποιούν το νέο καύσιμο πριν από τη νέα χρονιά, δεν αποκλείουν μία πιθανή αύξηση της τιμής τού ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από 7 έως 10% το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κολασμένη νύχτα στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε με πυραύλους αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Σχετικές ειδήσεις