ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης, τέλος! Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Εισφορά αλληλεγγύης, τέλος! Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
INTIME NEWS

Εισφορά αλληλεγγύης, τέλος. Αυτό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA το βράδυ της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 ενώ ταυτόχρονα άνοιξε παράθυρο για ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έναντι της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.

Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Επίσης οι συντελεστές φορολογίας ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης των μειώσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, τον Μάιο, όταν θα έχει υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για το φετινό δημοσιονομικό χώρο, η κυβέρνηση θα κλειδώσει το ποσοστό της φετινής μείωσής της οι φορολογούμενοι να δουν το πρώτο μαχαίρι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σπάνια ασθένεια μετέτρεψε 10χρονο αγοράκι σε «φίδι» (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις