ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έρχονται αλλαγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έρχονται αλλαγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
INTIME NEWS

Τι αναφέρει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Την ώρα που εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται στον αέρα, αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει, προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονται και τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων λήγουν στα... χέρια των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών με σχετική τροπολογία επιχειρεί να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» χθες Παρασκευή (17/01), επιχειρείται να μπει τέλος στην απεργία των συμβολαιογράφων, ώστε να μην «τιναχτεί στον αέρα» το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μεταβίβασης των ακινήτων.

Αυτές είναι οι διατάξεις

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι:

  • Αίρεται, αναδρομικά από 1.1.2019, η επιβολή προστίμου ύψους εκατό (100) ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.
  • Αναστέλλεται μέχρι την 30.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η παραπάνω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019.

Οι συμβολαιογράφοι, μετά την κατάθεση της τροπολογίας προσανατολίζονται να λήξουν την αποχή από την εργασία τους τουλάχιστον μέχρι και τις 26 του μήνα, σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Η ηλεκτρονική δήλωση μεταβίβασης ακινήτων ήταν ούτως ή άλλως ανέφικτη προς το παρόν. Εκτός από τις διαφωνίες των συμβολαιογράφων, υπήρχαν και κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία.

Η εξάμηνη υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών από τη μεταφορά της υποχρέωσης για την υποβολή –ηλεκτρονικής- δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων από τους πωλητές στους συμβολαιογράφους ήταν κρίνεται απαραίτητη καθώς αυτή είναι μια περίοδος αιχμής για την κτηματαγορά.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και την ένταξη των 2.900 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών έχουν φέρει κινητοποίηση.

Χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν τους τελευταίους δύο μήνες να κάνουν όσες μεταβιβάσεις έχουν προγραμματίσει για να προλάβουν τις αυξήσεις τιμών και κατ’ επέκταση φόρων που αυτές θα προκαλέσουν.

Τα στοιχεία, όπως τα παραθέτει ο «Ελεύθερος Τύπος», δείχνουν ότι το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων «χτύπησαν κόκκινο», με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογουμένους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την Πρωτοχρονιά με στόχο να προλάβουν τις καινούργιες αντικειμενικές τιμές.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με την εξαφάνιση 7χρονου κοριτσιού στην Αθήνα - «Προσεύχομαι στο Θεό να μου τη φέρει πίσω»

Εικόνες - ΣΟΚ: Πήγε να βγάλει selfie με το σκύλο και την κατακρεούργησε

Σχετικές ειδήσεις