ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: «Θα πέσει η Ελλάδα;»

Handelsblatt: «Θα πέσει η Ελλάδα;»

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη εκφράζουν κοινοτικοί παράγοντες και αξιωματούχοι άλλων χωρών, παρότι δημοσίως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή.

«Θα πέσει η Ελλάδα;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

«Σχεδόν χωρίς να γίνει αντιληπτό από τη δημοσιότητα, η κατάσταση στην Ελλάδα οξύνεται περαιτέρω. Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους μένουν στάσιμες και οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του κράτους για μεταρρυθμίσεις καταθέτοντας κάθε βράδυ δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρά τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup που θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «πίσω από κλειστά μικρόφωνα και κάμερες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αισιόδοξες δηλώσεις αντικαθίστανται από έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση».

Μάλιστα, επικεφαλής γερμανικής τράπεζας εκτιμά ότι όσο η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παραμένει, η κρίση χρέους δεν πρόκειται να εκτονωθεί.

«Τελικός γύρος στην Αθήνα»

Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για «τελικό γύρο» στην «ελληνική παρτίδα πόκερ», και σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες κρίνονται τα πάντα για τη χώρα μας. Αν ο Λουκάς Παπαδήμος δεν επιφέρει μαζικές περικοπές, η χώρα θα βρεθεί στο κενό.

Όπως προκύπτει και από το πόρισμα του Πολ Τόμσεν, τα μέτρα στη χώρα μας δεν εφαρμόζονται. «Καθόλου περίεργο» σχολιάζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, υποστηρίζοντας ότι οι συντεχνίες στη χώρα μας, λόγω και του πελατειακού συστήματος, διαθέτουν πολύ καλές διασυνδέσεις με τα πολιτικά κόμματα, από τη στήριξη των οποίων εξαρτάται και ο Παπαδήμος.

«Επιστροφή στο '60»

Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ εκτιμά ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με μισή αποχώρηση από την ΕΕ «και ίσως θα επανέφερε τη χώρα στο επίπεδο των δεκαετιών του '60 και '70».

Επίσης, ο Φουστ προειδοποιεί ότι εφόσον η Αθήνα φύγει από την ευρωζώνη, υπάρχει κίνδυνος αλυσιδωτής αντίδρασης. «Οι πολίτες άλλων χωρών σε κρίση θα φοβούνταν ότι θα συμβεί και εκεί το ίδιο και θα έσπευδαν στις τράπεζες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Θα απειλούνταν ταραχές, μπροστά στις οποίες οι έως τώρα διαμαρτυρίες είναι παιδικό παιχνίδι», εκτιμά.