ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δήλωση - Ποια είναι τα «πρωτάκια»

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δήλωση - Ποια είναι τα «πρωτάκια»
Intime

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Το πρώτο ραντεβού με την Εφορία θα έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας μέσα στο 2019, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. 

Τα «πρωτάκια» που πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Νέοι που συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας τους το 2019 και έχουν έστω και ένα λεπτό του ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό από τόκους καταθέσεων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους θα πρέπει να υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν ακόμη κι αν δεν έχουν αποκτήσει κανενός άλλου είδους εισόδημα εντός του 2019 και εξακολουθούν να δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη από τους γονείς τους.

Επιπλέον, θα πρέπει για πρώτη φορά να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και οι νέοι που έχουν τεκμαρτά εισοδήματα πχ. στο όνομά τους ένα αυτοκίνητο ή ποσοστό σε ακίνητο.

Αναλυτικά, υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση όποιος συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2019 εφόσον:

  • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • Απέκτησε εντός του 2019 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • Ίδρυσε εντός του 2019 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
  • Προχώρησε εντός του 2019 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινα δάνεια: «Αυστηρός» ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Ποιοι οφειλέτες είναι κερδισμένοι

Σχετικές ειδήσεις