ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ κατ' οίκον: Στα «σκαριά» πρόγραμμα με περισσότερα χρήματα

Εξοικονομώ κατ' οίκον: Στα «σκαριά» πρόγραμμα με περισσότερα χρήματα

«Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» - Όλες οι ειδήσεις: Νέο πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων -Στόχος η ανακαίνιση 60.000 το χρόνο - Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, με στόχο να ανακαινιστεί το 15% των σπιτιών ως το 2030.

Πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης θα συνδυάζει το νέου τύπου πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021.

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ημερίδα της Voria.gr «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Ο υπουργός τόνισε ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει τον φιλόδοξο στόχο για εξοικονόμηση άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Μέχρι το 2030 θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση 3,5 φορές πάνω τα κονδύλια για ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Αντί για 1 δισ. ευρώ στην 7ετία που δόθηκε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτό θα υλοποιηθεί:

  • Με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών,
  • Με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια,
  • Με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και
  • Με επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs).

Στην Κεντρική Μακεδονία το ενδιαφέρον για τον τελευταίο κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν 4.500 αιτήσεις και δεσμεύσεις 48 εκατ. ευρώ. «αντίστοιχες με αυτές των δεσμεύσεων για την Αττική. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και για τον νέο κύκλο του προγράμματος που ετοιμάζουμε», επισήμανε ο ΥΠΕΝ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων στους Δήμους

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων